Uudelle hyvinvointialueelle siirtyy merkittävä ammattilaisten joukko - Rauman kaupungin palkkalistoilta alueelle siirtynee noin 1000 työntekijää

Rauman kaupungin palkkalistoilta uudelle työnantajalle siirtynee reippaasti yli 1 000 työntekijää.

| Päivitetty

Arvio Raumalta hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstöstön määrästä, palkkakustannuksista tulee antaa kaupunginhallituksen päätöksenä helmikuun loppuun mennessä. Tällä hetkellä Raumalla työskentelee sote-tehtävissä noin 1 200 henkilöä.

Satakunnan hyvinvointialueelle siirtyy kunnista ensi vuonna noin 10 000 työntekijää, joiden työtehtävistä vähintään puolet on liittynyt sosiaali-, terveys- tai pelastuspalveluihin. Rauman kaupungin palkkalistoilla oli joulukuun lopussa 2 920 henkilöä. Heistä sote-henkilöstöä on 1 185. Lisäksi tukipalvelujen kautta sote-työtä tekeviä on noin 100. Lähtökohtaisesti kaikki sote-sopimukseen kuuluva henkilöstö siirtyy uuden hyvinvointialueen palkkalistoille.

– Hyvinvointialueen ja peruskuntaan jäävän työn rajapinnalle muodostuu lisäksi uusia tehtäviä, joiden osalta tarvitaan vielä lisäkeskustelua, sanoo Rauman kaupungin henkilöstöjohtaja Marika Alho.

Nykyiset työehdot jäävät voimaan?

Kaupunki on käynyt jo yt-menettelyn palkka- ja palvelussuhde- sekä henkilötietojen luovutuksen osalta. Henkilöstöryhmittäiset ja toiminnoittaiset yt-menettelyt käynnistyvät sen myötä, kun hyvinvointialueen organisaatio alkaa muotoutua.

– Kyseessä on liikkeenluovutus, jossa työntekijät siirtyvät nykyisin työ- ja virkasuhteiden ehdoin, muistuttaa Alho.

Henkilöstön siirtoon liittyvää valmistelua tehdään monilla rintamilla ja useissa eri työryhmissä. Myös organisaation sisäisesti on perustettu siirtoa valmistelevia työryhmiä.

Arvio siirtyvän henkilöstöstön määrästä, palkkakustannuksista ja lomapalkkavelasta tulee antaa kaupunginhallituksen päätöksenä helmikuun loppuun mennessä hyvinvointialueelle.

– Näitä tietoja on mahdollista täydentää kesäkuun loppuun saakka. Lopulliset listaukset elävät aina loppuvuoteen asti.

Uudelleenorganisointia kunnissa

Hyvinvointialueesta ja muutoksesta puhutaan sote-henkilöstön piirissä paljon. Uuden työnantajan palvelukseen siirtyvän mielessä lieneekin monia kysymyksiä, jotka liittyvät tuleviin mahdollisiin muutoksiin.

Toisaalta samojen kysymysten äärellä ovat myös peruskuntaan jäävät henkilöt, sillä työtehtävien uudelleenorganisointi tulee ajankohtaiseksi joidenkin tehtäväkokonaisuuksien osalta supistuvassa kuntaorganisaatiossa.

Moni mieltää, että hyvinvointialueelle siirtyvät vain lääkärit ja hoitajat. Siirto pitää kuitenkin sisällään paljon monipuolisemman ammattilaisjoukon.

– Suurimpana yksittäisenä ryhmänä tukipalveluhenkilöstöstä on ruoka- ja puhtauspalveluiden sote-tehtäviä tekevät. Lisäksi siirtymässä on muutamia yleishallinnon tehtäviä.

Suuria muutoksia ei tule

Satasoten väliaikaisen valmistelutoimielimen (vate) henkilöstöasioiden jaoston vastuuvalmistelija Kaisa Harjunpää vakuuttaa, että uusi organisaatio, sen rakenne, johtamisjärjestelmän luominen ja palvelujen järjestäminen ja tuottaminen etenevät valmistelussa.

Käynnissä oleva työ määrittää osaltaan myös henkilöstön siirtymistä.

– Henkilöstö siirretään uuden organisaation rakenteeseen, sen talouteen ja toimintaan suunnitelmallisella valmistelulla, jota ohjataan valtakunnallisesti. Jokaisella alueella on kuitenkin asioihin oma päätösvalta.

Palvelujen järjestäminen määrittää Harjunpään mukaan työpaikkojen sijainnit hyvinvointialueella.

– Oma ajatukseni tässä vaiheessa valmistelua on, ettei suuria muutoksia monenkaan kohdalla tule, mutta joidenkin kohdalla muutoksia saattaa tulla.

Noin 400 ammattinimikettä

Uuden hyvinvointialueen palvelukseen siirtyy 1.1.2023 iso joukko sote- ja pelastustoimen ammattilaisia.

Noin 400 ammattinimikkeen takaa löytyy muiden muassa näitä ammattinimikkeitä:

välinehuoltajia

osastonsihteereitä

sosiaalityöntekijöitä

koulukuraattoreita

psykologeja

fysioterapeutteja

ravitsemustyöntekijöitä

puhtaanapidon henkilökuntaa

huoltomiehiä

autonkuljettajia

fyysikkoja

toimistosihteereitä

lääketyöntekijöitä

etuuskäsittelijöitä

perhetyöntekijöitä

toimintaterapeutteja

laboratorionhoitajia

Edessä on yt-neuvottelujen vuosi

– Valtavasti on kysymyksiä ja vastauksia vain vähän, toteaa myös JHL:n Rauman yhdistyksen varapääluottamusmies Sirkka Mantere.

Mantereen mukaan ihmiset pohtivat nyt sitä, miten paljon työpisteet muuttuvat, millainen on uusi työyhteisö ja säilyykö palkka.

– Tukipalveluhenkilöstön tehtäviä tai sitä, miten ne järjestetään ei ole vielä määritelty. Vielä ei siis tiedetä, säilyvätkö tehtävänkuvat ja palkkaus samoina. Avoinna on sekin, tehdäänkö näitä töitä ylipäätään omana työnä hyvinvointialueella.

Uudelle hyvinvointialueelle siirtyvistä henkilöistä on tehty selvityksiä yleisellä tasolla, mutta vielä ei ole nimiä tiedossa. Valtakunnan tasolla on todettu, että palkkataso säilyy ja palkat harmonisoidaan. Millä aikavälillä harmonisointi tehdään, siitä ei ole vielä tietoa.

– Koska kyseessä on liikkeenluovutus, lähtee sote-lakikokonaisuus siitä, että henkilö siirtyy tehtävien mukana ns. vanhoina työntekijöinä. Tällöin heidän työsopimuksiinsa ei voida tehdä muutoksia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut