Uuden ja vanhan rajalla

Tiistaina kokoontui Helsingissä opetus- ja kulttuuriministeriössä iso joukko asiantuntijoita ja maailmanperintöasioihin perehtyneitä henkilöitä uuden maailmanperintöstrategian valmistelun takia.

Asiantuntijavalmistelija Maire Mattinen laatii kansallista maailmanperintöstrategiaa, joka luonnollisesti vaikuttaa Raumaan, sillä kaupungissa on kaksi maailmanperintökohdetta, Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki.

Tilaisuudessa käytiin läpi myös Vanhaa Raumaa koskettavaa suoja-alueasiaa, jonka tarkentamisen tärkeyttä moni asiantuntija korosti.

Keskustan säilyttävä elävänä

Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet kommentoi tilaisuuden jälkeen raumalaisille tuttua Kanalin länsirannan kauppakeskussuunnitelmaa.

– Maailmanperintökohteen suoja-alueelle rakentaminen on hyvin riskialtista maailmanperintökohteen statusta ajatellen. Etenkin jos kyseessä on mittava rakentaminen.

Kostet tietää mistä puhuu, sillä hän edustaa Suomea myös maailmanperintökomiteassa.

– Maailmanperintökomiteassa on esimerkiksi käsitelty suoja-alueelle rakennettavaksi suunniteltuja pilvenpiirtäjiä.

Museoviraston pääjohtaja Kostet muistuttaa myös perusteista, minkä takia Vanha Rauma valittiiin maailmanperintökohteeksi.

– Yhtenä perusteena oli se, että kyseessä on elävä kaupunginosa kauppoineen ja yrityksineen.

– Jos kauppakeskus tyhjentäisi Vanhan Rauman yrittäjistä, se olisi todellinen katastrofi maailmanperintöstatusta ajatellen, Kostet jatkaa.

”Statusta ei uhata”

Apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto vakuuttaa, että kaupungilla ollaan tietoisia kaavoitettavan alueen kuulumisesta suoja-alueelle.

– Suunnittelun taustalla ja sen perustana on lukuisa määrä erilaisia selvityksiä ja asiantuntijatyötä. On selkeää, että suunnitelmat mitoitetaan siten, että maailmanperintöstatus ei ole uhattuna.