Uudenkaupungin autotehtaalta iso sopimusuutinen: Valmet Automotive valmistanee ensi vuonna Lightyear One -autoja

Valmet Automotive ja Lightyear ovat sopineet Lightyear One -sähköauton valmistamisesta Uudenkaupungin autotehtaalla. Kuvassa vasemmalta oikealle projektipäällikkö Ville Rantala (Valmet Automotive), operatiivinen johtaja Hans Heijmans (Lightyear), hankintatoimen johtaja Gerard Berkelmans (Lightyear), myyntijohtaja Matti Räsänen (Valmet Automotive) ja varapääjohtaja Wim van Stratum (Lightyear). Kuva: Valmet Automotive

Valmet Automotive kertoo allekirjoittaneensa aiesopimuksen sähköautojen valmistuksesta hollantilaisen Lightyear-yhtiön kanssa.

Sopimus liittyy Lightyear One -sähköautoon, joka käyttää integroituja aurinkokennoja. Autojen tuotanto on tarkoitus aloittaa Uudenkaupungin autotehtaalla vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla.

Lightyear myy vajaan tuhannen auton erää 150 000 euron ennakkohintaan.

Vuonna 2016 perustettu Lightyear työllistää yli 200 henkilöä, ja One-automalli pyrkii "tarjoamaan tehokkaita ratkaisuja sähköautoilun keskeisiin haasteisiin" eli akun lataustarpeeseen ja ajomatkaan. Yhtiön prototyyppimalli saavutti 710 kilometrin ajomatkan yhdellä latauksella.

Aiesopimus edeltää valmistussopimusta, jonka perusteella Valmet Automotive tulee valmistamaan rajoitetun sarjan Lightyear One -mallin sähköautoja. Mallin valmistus vaatii kokonaan uuden, siihen tarkoitetun kokoonpanolinjan.

– Julkistimme Lightyear One -mallin prototyypin kaksi vuotta sitten, ja nyt olemme löytäneet erinomaisen valmistuskumppanin ainutlaatuiselle autollemme. Valmet Automotivella on vahvoja näyttöjä osaamisestaan, se on valmistanut sähköautojen jo yli vuosikymmenen ajan, ja lisäksi yrityksemme jakavat samat arvot ja samanlaisen toimintakulttuurin, kertoo tiedotteessa Lightyearin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Lex Hoefsloot.

Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald puolestaan kertoo yhtiön olevan erittäin tyytyväinen siihen, että Lightyear on valinnut sen kumppanikseen.

– Valmet Automotive on erinomainen kumppani prosesseihin, joilla uudistetaan liikenteeseen ja ajoneuvoihin liittyviä ratkaisuja. Me keskitymme sähköiseen liikenteeseen ja akkujärjestelmiin, ja samalla meillä on erittäin vahvaa osaamista autonvalmistajana, toteaa Bongwald.

Lightyearin ja Valmet Automotiven tavoitteena on allekirjoittaa aiesopimuksella määritelty valmistussopimus elokuun aikana.