Uudenvuoden paukuttelu stressaa eläimiä

Ilotulitteet ja paukkupommit mielletään olennaiseksi osaksi uudenvuoden viettoa. Monet eläimet kuitenkin kokevat ilotulitteiden paukkeen ja ujelluksen, valonvälähdykset ja ruudin katkun uhkaaviksi elementeiksi ja voivat ahdistua niistä useiden päivien ajaksi.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys vetoaa uudenvuoden juhlijoihin pyytäen heitä noudattamaan lakisääteistä kello 18-02 välistä aikaa, jolloin ilotulitteiden ampuminen on sallittua.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkaisen mukaan jännittynyt eläin ei pysty syömään, nukkumaan tai käymään tarpeillaan. Paukkuarka eläin voi oirehtia myös ripuloimalla.

Lemmikin omistajien ei pidä ottaa eläimiä mukaan ilotulituspaikalle, eikä liioin jättää niitä yksin kotiin uudenvuodenaattona.

Ilotulitteita säikkyvän eläimen pelkoa voi lievittää monella tavalla.

- Ikkunat kannattaa sulkea ja verhot vetää ikkunoiden eteen ilotulituksen aikana. Asuntoon kannattaa laittaa kaikki valot päälle, jotta ilotulitteet eivät näy niin selvästi. Eläimelle on aina annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten huonekalujen alle. Taustamusiikki auttaa vaimentamaan ilotulituksen ääniä, Luukkainen vinkkaa.

Peloissaan olevan lemmikin ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistusta. Sen sijaan eläimen pelon sivuuttaminen ja tyyni suhtautuminen paukutteluun osoittavat kaiken olevan normaalisti ja lisäävät lemmikin turvallisuuden tunnetta.

- Jos eläin pelkää ilotulitusta niin paljon, että se on säikky useita päiviä tai vahingoittaa itseään, apua täytyy pyytää eläinlääkäriltä tai eläinkouluttajalta. Myös apteekista saa koiria rauhoittavia suihkeita, Luukkainen neuvoo.

Jos lemmikki pääsee karkaamaan uudenvuodenaattona, eläimestä kannattaa tehdä katoamisilmoitus paikalliselle löytöeläintalolle.