Uudessakaupungissakin on tehty teatteria yli sata vuotta

Uudessakaupungissa juhlitaan sunnuntaina 70-vuotiasta teatterin kannatusyhdistystä. Teatterinjohtaja Jari Luolamaan ja muusikko Rauno Meloksen seuraava produktio on helmikuussa ensi-iltansa saava Heli Laaksosen näytelmä Sylvia, Tuija ja laulava patja, jonka lavasteissa he tässä pötköttelevät. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kyllä Uudessakaupungissa kelpaa tehdä teatteria. Kehumatta voi sanoa, että ammattivetoisella harrastajateatterilla on Suomen komeimmat tilat: iso näyttämö, uusittu äänentoisto- ja näyttämötekniikka sekä 260 hengen katsomo.

Rakenteissa ei olekaan mitään vikaa, mutta katsojien saaminen teatteriin on teatterinjohtaja Jari Luolamaan mukaan vuosi vuodelta suuremman työn takana. Erityisen vaikeaa on houkutella katsomoon uutta yleisöä.

Teatterissa ollaankin tyytyväisiä, että joulutauon jälkeen ohjelmistoon palannyt Broadway-musikaali Housut pois on tuonut sinne keski-iän ylittänyttä peruskatsojaa nuorempaa yleisöä.

– Musikaali oli iso taloudellinen riski, mutta nyt näyttää jo ihan hyvältä. Yleisö on löytänyt esityksen.

Talon ohjelmisto rakentuu musikaalien ja sekä televisiosta tai elokuvamaailmasta tuttujen kantaesitysten varaan. Niitä ovat olleet muun muassa Taivaan tulet ja Loma.

Sama linjaus jatkuu Uudessakaupungissa myös syksyllä: luvassa on tv-komediaa ja tunnetusta suomalaisesta laulajasta kertova musikaali.

Kevätkauden ensi-ilta on Heli Laaksosen humoristinen näytelmä Sylvia, Tuija ja laulava patja, jossa kuullaan kaikkiaan 15 Laaksosen runoa, tällä kertaa laulettuina.

Laulut on säveltänyt teatterin pitkäaikainen musiikko Rauno Melos.

Elävään teatteriin jaksetaan Uudessakaupungissa uskoa. Nyt kun teattereiden kiivaimmat videokokeilut ovat Luolamaan mukaan jääneet pois, keskitytään itse asiaan.

– Ihminen näyttämöllä on se perusjuttu, miten hän siellä toimii, se kiinnostaa edelleen, teatterinjohtaja sanoo.

Teatterin juuret ulottuvat Uudessakaupungissa sadan vuoden taakse. Nykymuotoisesta teatteritoiminnasta vastaava kannatusyhdistys täytti viime vuonna 70 vuotta.
Sitä juhlitaan loppuunmyydyllä teatterimusiikin konsertilla sunnuntaina.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.