Uupumuksesta kärsivä Touko Aalto jättää vihreiden puheenjohtajuuden – puoluevaltuuskunta valitsee seuraajan

Aallon lyhyeksi jäänyttä puheenjohtajakautta leimasivat henkilökohtaiset kohut ja puolueen laskeva gallup-kannatus.

| Päivitetty

Kansanedustaja Touko Aalto ilmoitti keskiviikkona luopuvansa vihreiden puheenjohtajuudesta.

Puolueen sääntöjen mukaan puoluevaltuuskunta valitsee vihreille uuden puheenjohtajan. Se tapahtuu 3. marraskuuta Helsingissä.

Uusi puheenjohtaja hoitaa tehtävää ensi kesäkuussa järjestettävään puoluekokoukseen saakka.

Aalto on ollut uupumuksen takia sairauslomalla 13. syyskuuta lähtien. Sairauslomaa oli aiemmin jatkettu 16. marraskuuta saakka, ja se jatkuu tänään saadun tiedon mukaan vuoden loppuun.

Aalto kertoi keskiviikkona julkaisemassaan viestissä sairastuneensa masennukseen vuosi sitten. Hän kiitti tuesta ja kannustuksesta mutta katsoi, ettei voi jatkaa enää puheenjohtajana.

Sairausloman aikana vihreiden puheenjohtajan tehtäviä on hoitanut varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo. Hän ei ole kansanedustaja, mutta on pärjännyt televisiokeskusteluissa hyvin ja onnistunut haastamaan ponnekkaasti jopa pääministeri Juha Sipilää (kesk.).

Jyväskyläläinen Aalto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi kesällä 2017, kun siihen saakka puheenjohtaja toimineen Ville Niinistön oli puolueen sääntöjen mukaan jätettävä paikkansa.

Aallon puheenjohtajakautta leimasivat puheenjohtajaan liitetyt kohut ja puolueen laskeva gallup-kannatus. Aalto ehti puheenjohtajakautensa aikana erota puolisostaan ja lyödä hynttyyt yhteen seksipositiivisuuden sanansaattajana tunnetuksi tulleen puoluetoimiston työntekijän Iris Flinkkilän kanssa.

Tuoreimmat kohut syntyivät loppukesällä siitä, kun Aalto juhli paidatta tukholmalaisella homoklubilla ja näytti valokuvassa läiskivän toista miestä takapuoleen. Otsikoihin nousi samoihin aikoihin myös se, kun Aalto tuki laittomasti maassa olleen karkotusta lentokoneessa protestoinutta eduskuntaryhmän työntekijää.

Katso täältä, miten Rauman vihreiden puheenjohtaja Marianna Hanni kommentoi tilannetta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut