Uusi käänne Polarin tulvakorvauksissa – "Ei ole yksin asukkaiden ongelma"

Kaupunginhallitus tuli väliin ja käsittelee kielteiset korvauspäätökset itse.

Rauman Polarin alueella Tukkilahdenkadulla kellarit ovat kastuneet Pitkäjärvenojan tulviessa ajoittain. Nyt kaupungin päättäjät ottavat pohtiakseen tulvakorvausten vastuukysymyksen.

Polarin alueen tulvavahinkojen korvaukset etenevät Rauman kaupunginhallituksen käsittelyyn. Lopputuloksena voi olla, että kaupunki saattaa sittenkin maksaa korvauksia kastuneiden kellareiden omistajille.

Askel tähän suuntaan on se, että kaupunginhallitus päätti käyttää otto-oikeutta kaupungin lakimiehen tekemiin 14 viranhaltijapäätökseen.

Ne koskivat Polarin alueen kiinteistönomistajien korvaushakemuksia tulvavesien aiheuttamista vahingoista. Kaikkiin 14 hakemukseen tuli alun perin kaupungilta lakimiehen kielteinen vastaus.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kalle Leppikorven (sd.) mukaan otto-oikeuden käyttämisessä on kyse juridiikan sijasta oikeudenmukaisuudesta.

– Meidän mielestämme tulvaongelma ei ole yksin asukkaiden ongelma vaan ongelma, jolla on useita tekijöitä. Ongelma on ollut Rauman kaupungilla tiedossa ja olisi kohtuullista, että kaupunki olisi myös korvaamassa näitä kuluja tilanteessa, jossa teollisuus kuitenkin Raumalla tarvitsee näitä vesimääriä, Leppikorpi sanoo.

Hänen mukaansa mahdolliset korvattavat summat ja niiden aikataulut ovat vielä auki, mutta kaupunginhallituksen tavoitteena on pohtia vaihtoehtoja, jotta "riita saataisiin puoliksi".

Kielteisten viranhaltijapäätösten taustalla oli vahingonkorvauslaki, jonka perusteella korvausvelvollisuus syntyy tahallisuudesta tai huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Näin ei katsottu olevan Polarin tulvavahinkojen kohdalla.

Vesiongelmat liittyvät Pitkäjärven laskuojaan, joka palvelee pääosin raumalaisen metsäteollisuuden raakavesihankintaan. Poikkeustilanteessa, kuten pitkäkestoisen rankkasateen tai korkealla olevan meriveden aikaan, oja tulvii.

Rauman kaupunki on hakenut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta lupaa tulvapadon ja pumppaamon rakentamiseen, mutta lupamenettely on kesken.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut