Uusi "Nanujärvelän" koulu säästäisi väistötiloista ja Kourujärven peruskorjauksesta

Rauman talousohjelman esittämästä "Nanujärvelän koulusta" tulisi suurin piirtein uuden Pohjoiskehän koulun kokoinen alakoulu.

| Päivitetty

Rauman talousohjelman esittämästä "Nanujärvelän koulusta" tulisi suurin piirtein uuden Pohjoiskehän koulun kokoinen alakoulu. Se syntyisi lakkauttamalla viisi alakoulua. Maaseutukouluista mukaan tulisivat Kodisjoki, Kortela ja Vasarainen ja lähempää keskustaa Kourujärven ja Nanun koulut.

Sivukirjastoista kiinni menisi samalla Kourujärven kirjasto, muut voisivat jatkaa.

Nanujärvelän alustavaksi rakennuspaikaksi on haarukoitu entisen Aronahteen koulukiinteistön paikkaa. Mitään ei ole kuitenkaan lyöty lukkoon, sanoo sivistyksen toimialajohtaja Soile Strander.

Vaihtoehtoina katseltiin myös muun mussa Bergströmin lammen läheistä kenttää, joka hylättiin liian pienenä alueena sekä Lähdepeltoa, jossa haasteeksi tuli kaavatilanne.

Nanujärvelän koulun rakentamisajankohta olisi vasta tuonnempa, koulu valmistuisi mahdollisesti vuonna 2023. Vuotta ennen olisi Uotilan uuden koulun aika avata entisen Uotilanrinteen koulun paikalla, kuten jo aiemmin on uutisoitu.

Opetuksesta ei oteta

Viiden alakoulun yhdistämistä uudeksi kouluksi perustellaan ensisijaisesti kaupungin laskevalla lapsimäärällä. Luvut ovat eriteltyinä sivistystoimialan talousohjelmaa koskevassa aineistossa, joka on luettavissa kaupungin nettisivuilla.

– Emme voi kiistää oppilasmäärän alenemistä, se on valtavaa. Lisäksi meillä on edessä valtava määrä kiinteistöjen korjaustarpeita, Strander sanoo.

Rakentamalla uuden koulun Rauma pääsisi eroon Nanun koulun vuokrattavista väistötiloista sekä välttäisi Kourujärven koulun peruskorjauksen. Strander huomauttaa, että esityksessä ei ole leikattu tuntikehyksestä, erityisestä tuesta, avustajista tai valinnaisaineista.

– Haluamme, että opetuksen resurssit ovat lapsissa, eivät seinissä. Muuttamalla rakenteita emme huononna lasten saamaa opetusta tai tukea.

Otan päiväkoti kiinni

Uudistus merkitsisi myös sitä, että yhtenäiskouluna toimivasta Nanusta siirretään yläkouluopetus Hj. Nortamolta vapautuviin väistötiloihin. Omia yläkouluja Raumalle jäisi ajan saatossa vain kaksi: Hj. Nortamo ja Raumanmeren peruskoulu.

Kaikki yläkoululaiset mahtuisivat kahteen jäljelle jäävään yläkouluun ja normaalikouluun vuosien 2026–2027 tienoilla.

Varhaiskasvatuksen puolella suurin muutos olisi, että Otan päiväkoti suljetaan ja vältetään näin 2,5 miljoonan euron peruskorjaus.

Rauman on joka tapauksessa supistettava omaa palvelutuotantoaan 900 000 eurolla, kun 110-paikkainen Pikkunorssi aloittaa ensi vuoden elokuussa. Jatkossa Rauma hankkisi esiopetuksen ostopalveluita enää Pikkunorssista, ei muualta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut