Uusi näyttämö avaa komeasti Broadway-musikaalilla – Veriveljet testaa Faken teatteritilan Tulestalossa

Luvassa on suur ten tunteiden musiikkiteatteria: tragediaa ja huumoria.

Veriveljet-musikaali on teatteriyhdistys Faken ensimmäinen produktio uusissa tiloissa Tules-talossa. Veljeksinä Mikko Pekonen (vas.) ja Markus Vatka. Poikien äitiä esittää Enni Toivonen (takana oikealla) ja kertoja on Onni Kivikaare (oik.).

Teatteriyhdistys Fake on saanut Veriveljet-musikaalin lokakuiseen ensi-iltaan näyttämönsä viimeisteltyä. Ohjaaja Lauri Ketonen kehaisee puitteiden Tulestalossa olevan ammattitasoa. Valotekniikka on kunnossa, ja viimeiseksi uudelle näyttämölle on saatu etu- ja takaverhot.

Niiden kanssa oli tosin käydä huonosti. Alun perin verhot tilattiin maailmalta, mutta tilaus hukkui maailman myllerryksessä ja verhot eivät koskaan saapuneet Raumalle.

– Lopulta verhot ommeltiin Kodinonnessa Raumalla.

Korvaamaton apu on ollut myös muista teattereista. Helsingin kaupunginteatteri lahjoitti teatterille näyttämöpalat, Peacock-teatterista sekä Brummista tuli valotekniikkaa.

– Jostain on maksettu, osa saatu lahjoituksena, kertoo Ketonen.

Ei liikaa tavaraa

Veriveljien lopullinen lavastus ei ole vielä valmis. Se tulee kuitenkin olemaan pelkistetty, sillä näyttämö ei ole järin suuri.

– Ei ole mitään mieltä lavastaa sitä umpeen.

Vasta ensimmäisen esityksen jälkeen ohjaajan mukaan näkee, miten tila toimii ja on muokattavissa.

Pysyvä, oma näyttämö on tärkeä vuonna 2017 perustetulle yhdistykselle.

– Nyt on mahdollista ottaa myös riskejä ja valita teoksia puhtaasti taiteellisista syistä.

Tilaa omalle näkemykselle

Raumalaisen teatterikentän uuden näyttämön avaava Veriveljet on Broadway-musikaali. Sen Ketonen kävi katsomassa Tampereella useita vuosia sitten ja muistaa tuolloin miettineensä, että sen hän haluaisi joskus tehdä harrastajien kanssa.

– Ei se tietenkään mikään helppo ole, musiikki on ammattitasoa, mutta musikaali kertoo oikeista asioista ja ohjauksessa on varaa omannäköiselle tulkinnalle.

Hän pitää musikaalissa erityisesti siitä, että siinä korostuu ryhmätyö, eivät yksilöt.

– Meillä onkin kasassa hyvä jengi, tasavahva porukka.

Tragediaa ja huumoria

Reino Braggen kääntämä musikaali kertoo kaksosina syntyneiden, mutta eri kodeissa asuneiden Mickeyn ja Eddien tarinan. Willy Russellin kirjoittamassa tarinassa poikien köyhä äiti myy toisen vauvoistaan varakkaalle perheelle, ja sisarukset erotetaan toisistaan.

Myöhemmin he tapaavat, tutustuvat ja ystävystyvät tietämättä totuutta syntyperästään. Esille nousevat vahvasti luokkaerot.

Luvassa on ohjaajan mukaan ”koskettavaa draamaa”, traagisia tapahtumia, mutta myös vapauttavaa huumoria.

Tarinan ydinajatuksena hän pitää puhumattomuuden seurauksia.

– Jos ihmiset olisivat rehellisiä toisilleen, tapahtumat eivät eskaloituisi.

Ketonen näkee musikaalissa samanlaista arjen juurevuutta kuin teatteriyhdistyksen edellisessä musiikkinäytelmässä, Myrskyluodon Maijassa.

Ehdottomasti lempirooli!

Kantavissa rooleissa nähdään Enni Toivonen (poikien äiti), veljeksiä esittävät Mikko Pekonen ja Markus Vatka sekä Onni Kivikaarre, joka on kertoja.

Toivonen on ollut mukana kaikissa Faken produktioissa, samoin kuin Turussa asuva Vatkakin. Kivikaarre oli viime kesänä muusikkona Kosti Koskisesta kertovassa näytelmässä. Hänellä onkin vahva musiikkitausta.

Kertojan rooli hän kuvailee mystiseksi satuhahmoksi ja roolihahmojen tunnetilojen tulkiksi.

Äitiä esittävä Toivonen oli ohjaajan ensimmäinen kiinnitys, sillä teatteriyhdistyksen kantavalle voimahahmolle etsittiin isoa esitettävää.

Kyseessä onkin Patolampiteatterista aloittaneen Toivosen ensimmäinen draamarooli.

– Nyt on pitänyt hakea fiilistä ihan eri kautta. Ehdottomasti lempirooli, on ollut hienoa saada tehdä erilaista juttua, Toivonen sanoo.

Kapellimestarina esityksessä on Juha Antikainen, joka on harjoituttanut laulut ja sovittanut musiikin.

– Sovittamisessa on ollut iso duuni, sillä materiaali, jonka saimme Lontoosta, oli isolle bändille sävelletttyä ja tyyliltään aika vanhahtavaa, kertoo ohjaaja.

Musiikki kuullaan nauhalta.

Rohkeasti uuteen tilaan

Musikaalin ensi-ilta on 19.10. ja siitä on 12 näytöstä. Lipunmyynti sujui aluksi hyvin, sitten vähän verkkaisemmin.

– Toivottavasti ihmiset löytävät uuden paikan, Raumalla on aina haaste se, uskalletaanko lähteä, ohjaaja Lauri Ketonen miettii.

Hän muistuttaa tuloaan vielä miettiville, että Veriveljet on menestysmusikaali, joka rikkoi aikanaan mennen tullen West Endin katsojaennätyksiä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut