Uusi päiväkoti jää rakentamatta Eurajoella – syy on joku muu kuin se, ettei ole tarvetta

Kunta vaihtaa taktiikkaa, koska tilanne on muuttunut.

Eurajoen uusi päiväkoti Makasiini jää rakentamatta ainakin tältä erää. Nimensä päiväkoti olisi saanut naapurissa sijaitsevasta Lavilan viljamakasiinista.

Eurajoki ei rakennakaan uutta päiväkoti Makasiinia vaan hankinta keskeytetään. Eurajoen piti hankkia uusi neljän ryhmän päiväkotiyksikkö niin, että yksityinen rakentaa ja kunta vuokraa rakennuksen.

– Nyt otetaan aikalisä ainakin tuolla mallilla. Syynä on hyvinvointialueen palveluverkkoselvitys. Se on valmistunut, ja vaikutuksista on tullut ristiriitaista tietoa kuntaan, Eurajoen tekninen johtaja Sami Nummi sanoo.

Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkoselvitys esittää, että Eurajoelta lakkautetaan Eurajoen ja Luvian terveyskeskukset, sosiaalitoimisto, vuodeosasto sekä kuntoutus- ja arviointiyksikkö.

Tyhjää tilaa jää

Jos kaikki esitetyt sote-palvelut lakkautetaan Eurajoelta, jää kuntaan yhteensä noin 3 000 neliömetriä tyhjää tilaa. Mahdollisten muutosten aikataulu ja vaikutukset ovat kuitenkin vielä epäselviä.

– Haluamme odottaa ne viralliset päätökset, että mahdolliset tilavaikutukset ovat meillä selvillä, Nummi toteaa.

Nummi ei ota kantaa siihen, voisiko Eurajoki mahdollisesti muuttaa päiväkotikäyttöön sellaisia tiloja, jotka jäävät tyhjilleen.

– Se on varmasti sellainen asia, mikä pitää tutkia.

Olisi viivästynyt

Eurajoki aikoi rakentaa uuden päiväkodin varhaiskasvatuksen suuren kysynnän vuoksi. Väliaikaisia järjestelyjä olisi silti ollut edessä, vaikka uusi päiväkoti olisi päätetty rakentaa.

Syynä on markkinaoikeuteen jätetty valitus päiväkodin hankinnasta. Sami Nummen mukaan uusi päiväkoti olisi toteutunut parhaankin arvion mukaan vasta vuoden 2025 alusta.

– Varmasti jotain väliaikaisratkaisuja täytyy tehdä siihen asti, kun palveluverkkoselvityksen vaikutukset ovat selviä ja pystytään tekemään uusia päätöksiä. Nyt on niin monta palloa ilmassa, että ei ole tässä vaiheessa järkevää sitoutua kymmenen vuoden hankkeeseen, Nummi toteaa.

Eurajoen oli tarkoitus vuokrata uusi päiväkoti 10 vuoden vuokrasopimuksella noin 24 000 euron kuukausihintaan. Koko vuokra-aika olisi merkinnyt noin 2,9 miljoonan euron vuokrakuluja kunnalle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut