Uusi tulokas piristänyt Rauman teatterikenttää

LS-kulttuuripalkittu Lauri Ketonen: Teatteriyhdistys Fakella on paljon unelmia ja suunnitelmia.

Lauri Ketosen kotiteatteri, Teatteriyhdistys Fake toimii Tulestalossa, jossa järjestetään muun muassa tansseja. Niissä laulava ohjaaja-näyttelijä on itsekin esiintynyt.

Kulttuurin palkittu, ohjaaja Lauri Ketonen on tyytyväinen Teatteriyhdistys Faken vuoteen. Nyt on tuumaustauko, takana on onnistunut avaus uudella näyttämöllä Tulestalossa. Tila oli hänen mukaansa toimiva ja yleisö piti syksyn esityksestä.

– Veriveljien saama palaute oli jopa ylitsevuotavaa.

Ketonen on vieläkin otettu omasta porukastaan.

– Jengi lavalla oli niin taidokas!

Yleisöä olisi tosin voinut olla enemmän, mutta Ketonen on huomannut, että satakuntalaiset heräävät hitaasti.

– Uusi paikka ehkä vaatii vielä totuttelua.

Raikas tuulahdus

Ketonen on kuitenkin ilahtunut siitä, että musikaalin yleisössä oli vakiokatsojien, senioreiden ohella myös nuorempaa katsojakuntaa. Se on yhdistyksen tavoite.

– Mahdollisimman laaja yleisö.

Toinen tavoite vuodesta 2017 saakka toimineella teatteriyhdistyksellä on monipuolistaa seudun teatteritarjontaa. Se on jo näkynyt.

– Kun aloitimme, harrastajapuolella oli ehkä hieman hiljainen kausi ja tulomme raikasti ilmapiiriä. Se saattoi aktivoida muitakin, sillä nyt on selvästi pirteämpää, Ketonen sanoo.

Unelmien pelikenttä

Suunnitelmia – ja varsinkin unelmia Ketosen ja Jenna Karhulan luotsaamalla yhdistyksellä on paljon. Ketonen siteeraa Niina Lahtista, joka on kuvannut teatterin tekemistä unelmien temmellyskentäksi.

– Olisi kiva tehdä Tulestalolle myös joitain pienempiä juttuja, parin kolmen näyttelijän draamaa.

Sen aika on hänen mukaansa sitten, kun teatterin toiminta on saatu vakautettua. Musiikkijutut ovat niitä taloudellisesti kannattavimpia.

– Niissäkin haaveena olisi tarjota jotain uudempaa, jotain campin ja kitschin maailmasta, mutta uskalletaanko niitä sitten lähteä katsomaan, hän pohtii.

Ketosella on se tuntuma, että näillä leveyksillä ihmisiä on vaikea saada innostumaan, mutta he ovat kyllä täysillä mukana sitten, kun saavat itsensä liikkeelle. Hän kertoo monen katsojan ennakkoon epäilleen, että mikä juttu se Veriveljet-musikaali oikein on.

– Ja sitten katsomossa he olivat kuin ällikällä lyötyjä ja innostuneita.

Baddingillä alkuun

Fake aloitti toimintansa Badding-musikaalilla Brummissa. Vuosien varrella sen on tehnyt myös kaksi nuorisoprojektia, Fame-musikaalin Rauma-saliin ja Take a Train to Rauma -musiikkiteatteriesityksen Brummiin.

Kesäteatteria yhdistys teki ensi Euran Sieravuoressa, sitten Mantereenpäässä ja nyt Pyhärannassa. Ensi kesän julkistaminen on Ketosen mukaan myöhässä, esitys Pyhärantaan oli suunnitteilla, mutta se kaatui liian suureen taloudelliseen riskiin.

Ketoselle harrastajien kanssa työskentely on aina ollut sydämen asia. Se on perua vuosista Uudenkaupungin teatterissa, jossa hän aloitti koulupoikana.

Faken ohella Ketosella on oma näyttelijän uransa. Rooli Magaldina Porin Teatterin Evitassa jatkuu vielä ensi kevään. Ensi syksynä näyttelijä on mukana Seinäjoen kaupunginteatterin Niin kuin taivaissa -musikaalissa. Näyttelijäntyön ohella hän esiintyy laulajana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut