Uusi Turu Teater tuo virolaista nykyteatteria myös Raumalle – Öökuningatar on Virossa tunnetun näyttelijä Tene Ruubelin juhlanäytös

Kiertue-esitys sai ensi-iltansa lokakuussa Pärnussa.

Turu Teater tuo vironkielistä teatteria Raumalle ja Poriin. Öökuninganna on Tene Ruubelin (vas.) juhlanäytös, sillä hän täytti lokakuussa 60 vuotta. Esityksen ohjaa Siim Maaten ja toisessa roolissa nähdään Marin Mägi-Efert.

Salossa yli kymmenen vuotta asunut Tene Ruubel on entisessä kotimaassaan Virossa tunnettu elokuva- ja teatterinäyttelijä. Tänä syksynä hän teki paluun näyttämölle yli 20 vuoden tauon jälkeen.

Ruubelin tähdittämä vironkielinen Öökuninganna (Yön kuningatar) -näytelmä nähdään nyt myös Raumalla: esitys vierailee Posellissa ensi viikon torstaina.

Ensi-iltansa se sai lokakuun lopulla Pärnun Endlassa, Ruubelin kotiteatterissa näyttelijän 60-vuotispäivänä.

Näyttelijä on aina näyttelijä

Näyttelijää piti hieman suostutella palaamaan teatterin pariin. Suomen Viro-yhdistysten liiton sivulla olevassa haastattelussa hän jopa myöntää, että hiukan ärsyttääkin se, että on antanut pikkusormen takaisin.

– En ollut aluksi innostunut, olen nauttinut hiljaisuudesta ja rauhasta. Lopetin vuonna 2000 näyttelemisen, kun en jaksanut sitä enää.

Hän sanoo, ettei enää kaipaa sitä maailmaa, jossa jokainen päivä on ohjelmoitu.

– Muistissa on vielä se kaikki vauhti ja nopeus. Se on osaltani ohi.

Ruubel muutti kolmeksi vuodeksi Yhdysvaltoihin ja teki hoitotyötä Alzheimer-potilaiden parissa. Sittemmin hän on kotiutunut Suomeen.

Varsinais-Suomen Viro-keskus sai hänet pyörtämään päätöksensä pitäytyä pois näyttämöltä – ainakin hetkeksi.

– Näytteleminen on verissä, hän myöntää.

Yhteistyö Viro-keskuksen kanssa tosin alkoi jo 2018 Ruubel nukketeatteriesityksestä.

Tunteikas ensi-ilta

Tene Ruubel syntyi Pärnussa teatteriperheeseen, hänen isänsä on näyttelijä Paul Ruubel, äitinsä näyttelijä ja teatterijärjestäjä Selma Sõõro.

Ensimmäinen teatterimuisto on Tarton Vanemuisen lavalta kolmevuotiaana: Tene on mukana isän esityksessä, ja hänen pitää malttaa istua hiljaa paikallaan. Ensimmäisen elokuvaroolinsa hän teki 14-vuotiaana.

– Kasvoin näyttelijäperheessä, joten maailmani oli toisenlainen kuin niillä, jotka pyrkivät näyttelijöiksi.

Lokakuinen ensi-ilta Pärnussa oli tunteikas.

– Etukäteen minusta tuntui vaikealta, pelkäsin etten muista repliikkejäni, kun olin ollut niin kauan poissa teatterista. Jännitin sitä, että murrun, kun katsomossa oli paljon sukulaisiani ja ystäviäni. Näyttämöllä tunsin kuitenkin heti olevani kotona, esitys meni hyvin ja nautin siitä, Ruubel kertoo.

Diivan elämässä samaistumispintaa

Näytelmässä on Ruubelin ohella toinenkin ammattilaisnäyttelijä, Suomen ja Viron välillä seilaava Marin Mägi-Efert. Esityksen on ohjannut Siim Maaten.

Näytelmän käsikirjoittaja on Piret Jaaks, jota pidetään yhtenä suosituimmista Viron nuoren polven näytelmäkirjailijoista. Vuonna 2015 valmistunutta Öökuninganna-näytelmää onkin muutaman kerran esitetty Viron näyttämöillä.

Ruubel on näytelmässä Elli, eläkepäiviään Virossa viettävä kansainvälinen oopperadiiva. Roolissa hän näkee paljon samaa kuin omassa elämässään. Ellin tavoin Ruubelkin on jäänyt lapsettomaksi ja kärsinyt yksinäisyydestä.

Rakkaus ei katso sukupuolta

Maaten on sovittanut tekstin uudelleen vaihtamalla näytelmän toisen roolin miehestä naiseksi. Näytelmässä ikääntyvä oopperalaulaja palkkaa kotiinsa tunkeutuneen naisen avukseen.

Ohjaaja Maaten puhuu rakkaustarinasta.

– Tuotantomme perustana ei ollut haastaa miesten ja naisten rooleja, vaan kertoa tarina rakkaudesta. Rakkaus on rakkautta riippumatta siitä, mitä ihmisen sukupuoli on, hän sanoo.

Maaten sanoo olevansa ylpeä kahdesta näyttelijästään, jotka ystävystyivät näytelmän tekoprosessin aikana.

– Se tekee tarinasta lähestyttävämmän kuin olin kuvitellut.

Öökuninganna

Käsikirjoittaja Piret Jaaks.

Ohjaus Siim Maaten.

Näyttelijät Tene Ruubel ja Marin Mägi-Efert.

Näytelmä on lokakuussa 60 vuotta täyttäneen Ruubelin juhlanäytelmä.

Varsinais-Suomen Viro-keskuksen Eesti Teaterin tuottama esitys vierailee Posellissa 25.11. klo 18.

Lippuvaraukset: turuteater@gmail.com (mainitse viestissä: RAUMA, nimesi, montako lippua varaat).

Esitys on vironkielinen, mutta se on tekstitetty suomeksi.

Kesto 2 h ja 15 min (sisältää väliajan).

Vironkielinen teatteri uusi toimija Turussa

Yön kuningatar on Varsinais-Suomen Viro-keskuksen Turu Teaterin ensimmäinen ammattilaisproduktio. Teatteri aloitti toimintansa viime vuonna.

Turu Teaterilla on myös sekä lasten että aikuisten harrasteryhmät, jotka ovat vasta nyt päässeet täydellä teholla liikkeelle koronarajoitusten takia.

– Toiminnan tavoite on tarjota vironkielisille teatteriharrastusta sekä tuoda Suomeen virolaista nykyteatteria, jota ei muutoin ole tarjolla, kertoo toiminnanjohtaja Kirsi Äyräs.

Turussa asuu parituhatta virolaista, lähikunnat mukaan lukien viroa äidinkielenään puhuvia on viisi tuhatta.

– Teatteriesitystä on tarjottu paikkakunnille, joissa on vireä virolaisten yhteisö, Äyräs ker-too.

Näytelmän kiertue alkaa Kaarinasta, Satakunnassa se nähdään Rauman ohella Porissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut