Uusi yritys saada junamatka maaliin: Take a train to Rauma -musiikki ja -tanssiteatteriteos jäi keväällä koronan jalkoihin

Nyt se tuodaan yleisön eteen kuuden päivän esitysputkena.

| Päivitetty

Keväältä koronan takia peruttua Take a train to Rauma -musiikki- ja tanssiteatteriteosta on fiilattu Raumalla kuluvan viikon ajan. Teatteriyhdistys Faken nuorisoesityksen h-hetki on lauantaina, josta alkaa kuuden päivän tiukka esitysputki.

– Pääsemme nyt vielä esiintymään onnellisten tuulten alla ennen koronan uutta nousua, sanoo nuoria ohjaava helsinkiläinen tanssija-koreografi Jens Walentinsson.

Hän vastaa myös käsikirjoituksesta, episodimaisesti maasta toiseen kiskoja pitkin kulkevasta tarinasta, jonka suureksi teemaksi nousee rakkaus.

Keväällä äkkipysähdys

Esitys on pysynyt samanlaisena kuin ennen koronaa, ainoastaan yksi esiintyjä jouduttiin korvaamaan toisella.

– Eräs mukana olleista nuorista sai opiskelupaikan ja jätti produktion kesken. Onneksi saimme nopeasti lahjakkaan paikkaajan, ohjaaja kertoo.

Take a train to Rauman harjoitukset katkesivat kuin veitsellä leikaten maaliskuussa, ja Walentinsson jäi eristykseen Helsinkiin. Juhannuksen jälkeen ryhmä kerättiin kokoon viikoksi ja viimeistely on tehty tällä viikolla.

– Esitys oli jo saatu keväällä hyvää vauhtiin, kaikki elementit olivat koossa ja jäljellä oli kohtausten putsaaminen ja jalostaminen, hän kertoo.

Ohjaajalla oli pieni pelko siitä, että nuoret olisivat unohtaneet jo oppimansa, mutta se osoittautui lopulta aiheettomaksi.

– Kaikki oli hyvin muistissa!

Rauma vuonna 2030

Walentinsson kertoi jo keväällä Länsi-Suomen haastattelussa teoksen syntyideasta: hän kuuli radiosta Duke Ellingtonin vanhan kappaleen Take A train to Harlem.

– Tajusin, että Raumallahan puhutaan henkilöjunayhteyden palauttamisesta kaupunkiin, ohjaaja kertoi lehdessä.

Tästä sai alkunsa musiikkiteatteriesitys, joka vie katsojan pitkin kiskoja läpi Euroopan ja sen historiaa mullistaneiden tapahtumien aina vuoteen 2030 Rauman hypoteettiselle uudelle asemalle saakka.

Esitys haluaakin ottaa kantaa henkilöjunaliikenteen saamiseksi kaupunkiin.

Maassa maan tavalla

Läpikoreografioitu junamatka – monet kohtaukset mennään tanssien läpi – saa alkunsa Euroopan ulkopuolelta, vuoden 2011 arabikevääksi kutsutusta kansannoususta Tunisiasta.

Berliinissä ollaan samaan aikaan kahtena eri aikakautena, toisen maailmansodan aikaan vuonna 1939 ja muurin murtumisen hetkellä 1989. Juna käy myös Wienissä, jossa muuan Adolf Hitler hakee opiskelemaan Wienin taideakatemiaan.

– Aikajana on 100 vuotta, mutta tarinat eivät etene kronologisessa järjestyksessä.

Junamatka kevenee mitä lähemmäs Pohjolaan päästään: Tukholmassa ollaan jo Allsång på Skansenilla.

– Musiikkinumerot lauletaan sillä kielellä missä maassa ollaan.

Kaikilla tilaa loistaa

Esiintyjät valittiin viime syksynä koe-esiintymisten perusteella. Moni oli mukana jo Faken ensimmäisessä nuorisoproduktiossa, viime vuonna esitetyssä Famessa.

– Olen ottanut huomioon kaikkien erityistaidot: se joka osaa laulaa, saa laulaa ja se, joka tanssii, saa tanssia.Joukkoaan Walentinsson kiittelee.

– Mukava, sitoutunut työryhmä. Se on hioutunut ensembleksi, jolla on yhteinen tahtotila.

Take a train to Rauma Brummissa 15.8.–20.8.

Teatteriyhdistys Fake lähtee uuteen kauteen koe-esiintymisillä

Teatteriyhdistys Faken vuosi on monen muun kulttuuritoimijan tavoin mukaan ollut poikkeuksellinen.Kuluvalta kesältä peruuntui Katri Helena -musikaali.

– Kuvasimme siitä konserttiversion, joka on edelleen nähtävissä Brummin sivuilla. Myös ensimmäinen produktiomme, Badding -musikaali oli keväällä katsottavissa netissä, yhdistyksen puheenjohtaja, näyttelijä, muusikko Lauri Ketonen kertoo.

Yhdistykseltä peruuntuivat myös improryhmän ja Lukon peleissä vierailevan viihderyhmän toiminta.

Harmillisena Ketonen pitää myös Meiju Suvaksen ja Rinna Paatson tähdittämän Kuumien Aaltojen hyvin myyneiden keikkojen peruuntumiset.

– Onneksi produktio nähdään syksyllä ainakin Turussa ja Vantaalla.

Take a Train to Rauman myötä yhdistyksessä alkaa paluu kohti normaalia. 13.9. se järjestää avoimen koe-esiintymisen.

– Haemme kaikenikäisiä teatteriharrastuksesta kiinnostuneita mukaan toimintaan. Aiempaa kokemusta tai erityistaitoja ei vaadita.

Yhdistys ei hae esiintyjiä tällä kertaa vain tiettyyn produktioon, vaan se haluaa kasvattaa joukkoaan.

– Toki jo ensi kesälle on suunnitelmia.

Yhdistykselle voi jo nyt Ketosen mukaan laittaa sähköpostia, jos teatterin tekeminen kiinnostaa.

– Haemme tekijöitä myös lavan taakse puvustukseen, lavastukseen ja tekniikkaan.

Myös improryhmä jatkaa toimintaansa, ja myös siihen voi ilmoittautua.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut