Uusi yritys varhaiskasvatuksen uudistuksesta - metsäeskari jäämässä pois

Vuoden lisäaika on tarjolla joko yhdelle tai kahdelle yksityiselle esiopetuspaikalle.

Rauman varhaiskasvatusuudistus tekee paluun sivistysvaliokuntaan ensi viikon keskiviikkona. Pohjaesitykseen on tullut muutoksia ainoastaan esiopetuksen osalta. 

Kokonaan uusi osa suunnitelmaa on, että Sampaanalasta lakkautetaan metsäeskari. Se on toiminut vuodesta 2010 Sampaanalan päiväkodin yhteydessä.

– Kyllä tämä haikeita tunteita herättää. Metsäeskaritoiminta on hyvin perusteltua ja monipuolista. Metsä oppimisympäristönä on tosi mahtava, lapset viihtyvät hyvin ja kaikki osapuolet ovat olleet tyytyväisiä, Sampaanalan ja Onnelan päiväkotien johtaja Eeva Aho sanoo.

Lapsia ei riitä

Tosiasia kuitenkin on, että lasten määrä vähenee niin Sampaanalan-Unajan toiminta-alueella kuin muuallakin.

– Tosi ikävä ja hankala tilanne tämä on. Haluaisimme tietysti, että lapsia olisi mahdollisimman paljon. Nyt heitä ei vain riitä joka paikkaan, lapset ovat ihan oikeasti vähenemässä tällä alueella ja sitä varten kaikkea ei voida pitää. Ja poliittiset päättäjäthän lopullisen sinetin lyövät asiaan, Aho toteaa.

Vain vuodeksi

Sivistysvaliokunta saa eteensä kaksi eri päätösvaihtoehtoa, jotka molemmat koskevat ainoastaan toimintavuotta 2019–2020. Kaikki tätä pidemmälle menevät ratkaisut säästetään tehtäväksi Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman yhteydessä.

Esiopetus jäisi kummassakin vaihtoehdossa Onnelan päiväkotiin. Näin Rauman eteläosissa annetaan jatkossa esiopetusta Onnelan lisäksi enää Unajan koulun yhteydessä, kun Samppusten metsäeskari jää pois.

Yksi tai kaksi

Yksityistä esiopetusta esitetään ostettavaksi Englanninkieliseltä lastentarhalta. Toisena vaihtoehtona on, että esiopetusta ostetaan sekä Enkkutarhalta että Rauma-Repolan lastentarhalta. Muut yksityiset eivät saisi jatkaa.

Englanninkielisen lastetarhan kohdalla tavoitteeksi mainitaan, että esiopetustoiminta Seminaarinmäellä voidaan turvata ennen kuin Pikkunorssi käynnistyy elokuussa 2020.

Supistaa pitää

Esitettyjen suunnitelmien heikko kohta on, että päätöksenteon jälkeenkin Rauman esiopetuspaikkojen määrään jää ylitarjontaa. Tämän kompensoimiseksi kaupungin omaa tuotantoa pitää supistaa.

Tämä tehdään vähentämällä lapsimäärää joko Karin koulun tai Nanun koulun esiopetuksesta, jos se on mahdollista.

Alustavasti esillä on, että paikkoja vähennettäisiin seitsemän. Päätösehdotus on kuitenkin ehdollinen sitä ennen kuin selviää, mihin tarjolla olevista esiopetuspaikoista vanhemmat hakevat.

Muutoin ennallaan

Sivistysvaliokunta lähetti varhaiskasvatusuudistuksen uudelleen valmisteltavaksi joulukuussa. Se halusi uutta valmistelua siitä, että yksityinen esiopetus kyettäisiin säilyttämään Englanninkielisessä lastentarhassa ja Rauma-Repolan lastentarhassa.

Muilta osin valiokuntaan nyt tulevaa esitystä ei olekaan muutettu. Punainen lanka on yhä se, että uudet suuret yksiköt, Pohjoiskehän koulu ja Papinpellon vuoropäiväkoti, tuovat muutoksia tullessaan.

Näin uudistuksesta esitetään

Pohjoiskehän koulun kolme esiopetusryhmää korvaavat Otan ja Uudenlahden päiväkotien esiopetusryhmät ja Salosen torpan ryhmän ja Päiväkoti Musikatin ja Touhulan päiväkodin esiopetustoiminnan.

Papinpellon vuoropäiväkodissa järjestetään jatkossa esiopetus vuorohoitoa tarvitseville lapsille.

Toiminta päättyy ryhmäperhepäiväkoti Nuutissa, esiopetusryhmä Taikatakissa, Otan päiväkodin Meritähti-ryhmässä sekä Saarentähden pienryhmässä Salosen torpalla.

Vuoropäiväkoti Rinkeli jatkaa päiväpäiväkotina samoin kuin Nummen päiväkoti.

Uotilan Sinisellä koululla loppuu myös esiopetus ja toiminta keskitetään Helkkilän päiväkotiin.

Tarvittaessa varaudutaan tarjoamaan esiopetusta Lajon päiväkodissa.

Sampaanalan metsäeskari loppuu. Esiopetusta annetaan Onnelan päiväkodissa ja Unajan koululla.

Yksityistä esiopetusta ostetaan vielä vuodeksi Enkkutarhalta tai siltä ja Rauma-Repolan lastentarhalta.

Karin tai Nanun koulusta vähennetään esiopetuspaikkoja myöhemmin päätettävällä tavalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut