Uusia nimiä musiikkimuseo Famen musiikin kunniagalleriaan

Musiikkimuseo Famen valokuvanäyttelyn Laulavat ikonit yksi tähdistä on Eino Grön. Näyttelyn artistivalokuvat ovat Ville Maljan.
Musiikkimuseo Famen valokuvanäyttelyn Laulavat ikonit yksi tähdistä on Eino Grön. Näyttelyn artistivalokuvat ovat Ville Maljan. Kuva: Ville Malja

Hector, Kaija Koo, Marion ja Susanna Mälkki on valittu uusina artisteina musiikkimuseo Famen Suomen musiikin kunniagalleriaan. Lisäksi muusikoiden ja musiikintekijöiden ryhmään on nimetty edesmenneistä henkilöistä Erik Lindström (1922-2015), Toivo Kuula (1883-1918), Jaakko Salo (1930-2002), J. Alfred Tanner (1884-1927) ja Nils Aslak Valkeapää (1943-2001).

Valitut artistit ovat musiikkimuseo Famen vuosittain vaihtuvan päänäyttelyn merkkihenkilöt. Näyttelyssä on esillä tarinoita, videoita, kuvia ja esineistöä uusien kunniagallerian jäsenten elämästä, tuotannosta ja urasta. Tänä vuonna museossa ensi kertaa nähtävillä muun muassa Marionin Euroviisu-edustusasu sekä Toivo Kuulalle kuulunutta esineistöä.

Kunniagallerian uudet jäsenet valitsee komitea, jonka puheenjohtajana on toiminut ministeri Lauri Tarasti ja jäseninä muun muassa Kansallisooppera, Musiikkitalo, Suomen Säveltäjät, Muusikkojen liitto, Gramex, Teosto ja useat museot.

Musiikkimuseo Famessa avautuu myös tunnettuja muusikoita ja musiikintekijöitä käsittelevä Laulavat ikonit -valokuvanäyttely. Valokuvaaja Ville Maljan ottamissa valokuvissa nähdään muun muassa Ismo Alanko, Mariska, Eino Grön, Anna Eriksson ja Vilma Jää.

Laulavat Ikonit ilmestyy myös samannimisenä podcastina, jossa Malja keskustelee musiikista alan ammattilaisten kanssa. Vieraina ovat muiden muassa Tuomas Holopainen, Maija Vilkkumaa, Herra Ylppö sekä vuoden graafikoksi valittu rumpali Tomi Leppänen. Ensimmäiset jaksot Laulavat Ikonit -podcast-sarjasta julkaistaan Spotifyssa näyttelyn avajaispäivänä 23. maaliskuuta.

Musiikkimuseo sijaitsee Mall of Triplan kolmannessan kerroksessa Helsingin Pasilassa.