Uusia Stukin lupia ei enää tarvita – OL3:n kaupallinen käyttö on ehkä enää viikkojen päässä

Koekäytön ydinturvallisuusvaatimukset on täytetty, joten loppusuoran kokeissa on kyse laitostoimittajan ja TVO:n välisistä asioista. Nyt on tarkoitus osoittaa, voidaanko laitosta ajaa häiriöttä pidempiä aikoja.

Olkiluoto 3:n käyttöönottojakson ydinturvallisuuteen liittyvät kokeet on tehty. Siksi loppusuoralla on kyse laitostoimittajan ja voimayhtiön välisistä asioista, joissa on tarkoitus varmistaa ydinvoimayksikön häiriötön käyttö. Kuva OL3:n reaktorihallista vuodelta 2019.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikössä (OL3) ovat alkaneet koekäytön viimeiset viikot.

Laitos saatiin palautettua sähköntuotantoon keskiviikon vastaisena yönä. Täysi vajaan 1 600 megawatin teho oli määrä saavuttaa alun perin iltaan mennessä, mutta päivän mittaan ennuste siirtyi kohti yötä.

– Edessä ovat viimeiset kokeet ennen säännöllisen sähköntuotannon aloittamista, totesi Teollisuuden Voiman (TVO) tuotantojohtaja Marjo Mustonen keskiviikkoaamuna julkaistussa tiedotteessa.

Kärjessä on nyt häiriöttömyys

Loppusuoralla pääroolissa on kaksi asiaa: täyden tuotantotehon häiriöttömyys sekä säätöominaisuudet. Molempien luotettava toiminta on laitoksen säännöllisen sähköntuotannon kannalta ratkaisevaa.

Kun laitos on tuottanut täydellä teholla sähköä vuorokauden ajan, jatketaan samaa reilun viikon verran. Sen aikana on tarkoitus osoittaa OL3:n häiriötön ja yhtäjaksoinen tuotantokyky.

Maalis-huhtikuun vaihteen tienoilla on tavoitteena aloittaa säätöominaisuuksien testit, jolloin laitoksen tehoa lasketaan useille eri tasoille.

Ydinturvallisuusvaatimukset täytetty

Itse koekäytön suhteen ollaan vahvasti voiton puolella paitsi ajallisesti, niin myös teknisesti.

– Ydinturvallisuuden kannalta keskeiset kokeet on jo tehty eli raskain koekäyttövaihe, missä laitosta on myös testattu erilaisissa häiriötilanteissa, on takana, muistuttaa OL3-projektipäällikkö Essi Vanhanen Säteilyturvakeskuksesta (Stuk).

Nämä ydinturvallisuuteen liittyvät käyttöönottokokeet on myös "kuitattu" onnistuneiksi. Niinpä OL3 täyttää tältä osin ydinturvallisuusvaatimukset.

Vanhanen kuitenkin muistuttaa, että ydinvoimalaitoksen käyttöä valvotaan koko ajan.

– Vaatimustenmukaisuuden osoitus on jatkuvaa työtä.

Ratkaisevat tarkastukset takana

Stuk seuraa valvovana viranomaisena vielä avoimien asioiden loppuunsaattamista. Niiden joukossa ei Vanhasen mukaan kuitenkaan ole mitään yksittäisiä, isoja asioita.

Varsinainen säännöllisen sähköntuotannon eli niin sanotun kaupallisen käytön aloitusvalmiutta koskeva tarkastus on kuitenkin jo tehty.

– TVO ei tarvitse erillistä Stukin lupaa ennen kaupallisen käytön aloittamista, Vanhanen toteaa.

Viimeisten viikkojen kokeet ja ajot ovatkin käytännössä laitostoimittajan eli Areva-Siemens -konsortion ja TVO:n välisiä. Lähiviikkoina on tarkoitus todentaa, voidaanko laitosta ajaa häiriöttä pidempiä aikoja.

Hyvin paljon yksinkertaistettuna asiaa voisi verrata uuden auton koeajoon, jota ei tehdä korttelin ympäri, vaan naapurikaupunkiin ja takaisin.

Voi jatka suoraan kaupallisella käytöllä

Matkan varrella esiin tulleet ongelmat esimerkiksi pääkiertopumpuissa, venttiileissä sekä ydinturvallisuuteen liittymättömissä turbiineissa on korjattu. Ainakin teoriassa tämä tarkoittaa, että laitoksen toimintavarmuuden pitäisi olla samalla parantunut.

Suunnitelman mukaan OL3 tuottaa nyt sähköä katkeamatta aina ensimmäiseen vuosihuoltoonsa saakka, sillä tehon on tämänhetkisen ennusteen mukaan määrä pysyä myös säätökokeissa alimmillaankin 400-500 megawatissa. Se vastaa noin puolta ykkös- tai kakkosyksikön täystehosta.

Kolmosyksikön kaupallinen käyttö jatkuu suoraan käyttöönottovaiheen päättyessä. Jos kaikki menee toivotulla tavalla, se tapahtuu huhtikuun loppupuoliskolla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut