Uusia tulokulmia ja isoa musiikkia pitsikaupungin jouluevangeeljumiin

Joulukuvaelman etsitään tekijöitä kolmella eri tilaisuudella, joista ensimmäinen oli torstai-iltana.

| Päivitetty

Raumalla ollaan jo joulutunnelmissa. Teatteriohjaaja Arto Myllärinen on saanut valmiiksi joulukuvaelman käsikirjoituksen ja myös muusikko Lasse Heikkilän sävellystyö on pitkällä. Musiikillinen kuvaelma esitetään 17.12.

Joulevangeeljum-musiikkinäytelmän ensimmäinen vapaaehtoisten hakutilaisuus järjestettiin Posellissa torstaina. Dramatisoitu kuvaelma on jo ennakkoon herättänyt kiinnostusta ja käsikirjoittaja-ohjaaja Arto Myllärinen kertoo saaneensa henkilökohtaisestikin toistakymmentä yhteydenottoa.

Esiintyjiä jouluspektaakkeliin haetaan myös 4.5.

– Kolmas startti on syksyllä, sillä kesän aikana voi vielä sattua ja tapahtua paljon, Myllärinen sanoo.

Ensimmäisessä rekryssä paikalla oli 25 kiinnostunutta,

Iso joukko tekijöitä

Kaikkiaan puolitoistatuntinen esitys liikuttaa noin parinsadan vapaaehtoisen joukkoa. Kuvaelman nimirooleihin valitaan ammattilaisia tai ammattitasoisia harrastajia.

– Mitään ei kuitenkaan vielä ole lukittu, sanoo Myllärinen.

Esitykseen tarvitaan myös paljon musiikin esittäjiä. Osa kokoonpanoista sijaitsee kuvaelman eri kohtauspaikoissa, yksi kuoro kulkee näyttelijöiden mukana.

Ohjaaja korostaa musiikkikuvaelman yhteisöllistä merkitystä: mukaan voi tulla kuka tahansa. Vapaaehtoisia haetaan muun muassa puvustukseen, liikenteenohjaukseen, järjestyksenvalvontaan ja lavarakenteiden pystyttämiseen.

Neljällä kohtauksella

Käsikirjoitus on Myllärisellä jo valmiina.

– Viimeinen versio lähti toissa yönä. Siitä se tuskin paljon enää muuttuu.

Joulunajan tapahtumat etenevät neljän kohtauksen kautta: kierros alkaa Vanhalta Raatihuoneelta ja etenee Kalatorille, josta Josef ja Maria etsivät majapaikkaa. Paimenet ovat kedolla Vanhan kirkon raunioilla. Viimeinen kohtaus näytellään Pyhän Ristin kirkon pihamaalla, jonne tulee iso esityslava.

Myllärisen teksti tuo jouluevankeliumiin uusia ulottuvuuksia ja näkökulmia. Raumalla kuullaan muun muassa Marian ja Josefin rakkauslaulu ja nähdään heidän välinen suudelma. Tarinaa peilataan myös Rauman historiaan.

Pateettista ja innostavaa

Myös esityksen säveltäjä-sanoittaja, muusikko Lasse Heikkilä on saanut perusrungon valmiiksi. Ulkotiloihin tulevan musiikin pitää hänen mukaansa olla isoa.

– Innostavaa, rytmikästä jopa pateettista. Pitää olla meininkiä koko ajan, säveltäjä sanoo.

Heikkilä on kiertänyt tutustumassa raumalaisiin musiikkia harrastaviin kokoonpanoihin.

– Olen saanut aika hyvän käsityksen rajoitteista ja vahvuuksista.

Yksi nousi ylitse muiden.

– Rauman poikasoittokunta on käsittämättömän taitava enkä olisi voinut uskoa, että Suomesta löytyy tällainen orkesteri, Heikkilä äimistelee.

Uuden musiikin ohella esityksessä kuullaan myös tuttuja joululauluja ja virsiä.

Kaksi esitystä plus kenraali

Pitsikaupungin joulun huipentava Joulevangeeljum-musiikkinäytelmä nähdään Vanhassa Raumassa lauantaina 17.12. kahteen kertaan ja näytökset ovat yleisölle maksuttomia. Yleisölle tarjotaan myös mahdollisuus seurata kenraaliharjoituksia päivää aiemmin.

Produktion toteuttamiseen on varattu kuluvalle vuodelle 30 000 euron budjetti, jossa Rauman seurakunta on mukana 10 000 eurolla. Myös Raumalla toimivat muut seurakunnat osallistuvat tapahtuman järjestelyihin.

Näytelmän libretto ja sävellys tilattiin ja toteutettiin vuoden 2021 aikana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut