Uusien asuntojen kauppa romahti koko maassa

Uusien asuntojen markkinoilla tapahtui jyrkkä käänne huonompaan alkukesän aikana pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kauppa hyytyi, minkä seurauksena myynnissä olevien asuntojen määrä kasvoi ja asunnoista on nyt tuntuvaa ylitarjontaa, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Kauppojen määrä romahti 20 prosenttia touko-syyskuussa viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Pienempää kauppojen määrää pitää hakea neljän vuoden takaa.

Myynnissä olevien uusien asuntojen määrä kasvoi toukokuusta yhdeksän prosenttia ja se on vain kolmen prosentin päässä tämän vuosituhannen huippulukemasta toukokuulta 2007. Jyväskylän seudulla asuntorakentajat ovat painaneet jarrua voimakkaasti, sillä tarjonta väheni neljänneksellä. Satakunnassa pudotusta oli 20 prosenttia.

Myynnissä olevien uusien asuntojen hinnat ovat jatkaneet tasaista nousuaan. Asunnot kallistuivat neljässä kuukaudessa 1,7 prosenttia ja vuodessa 3,5 prosenttia.

Keskihinnaltaan halvimmat kerrostaloneliöt ovat myynnissä Raumalla (2 867 euroa) ja Vaasassa (2 995 euroa), kalleimmat Turussa (4 285 euroa) ja Kerava-Tuusula -alueella (4 081 euroa). 

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.