Uutta tietoa Rauman kauppakeskuksesta: tällä tietoa liikevalikoimaan ei ole tulossa yhtään vaatekauppaa, ja Keskoa voisi kiinnostaa ruokakauppa – näin rakentaminen voisi edetä

Taustayhtiöstä kerrotaan Länsi-Suomelle, että keskukseen on suunniteltu aiempaa isompia liikkeitä. Vuokralaisneuvottelut ovat yhä kesken.

| Päivitetty

Rauman keskustassa tyhjänä ammottaa puretun Tarvontorin tontti, jolle tuleva kauppakeskus aiotaan rakentaa. Projektia vetävän yhtiön mukaan parhaassa tapauksessa töihin voitaisiin päästä loppusyksystä. Tontin ohi kävellyt Ilkka Kontto toivoo, että rakennusprojekti saataisiin alkuun. Samalla hän ymmärtää, että talous ratkaisee.

Raumalle suunnitellun kauppakeskuksen vuokralaisneuvottelut ovat edenneet ja yhä käynnissä. Matkan varrella suunnitelmia on kuitenkin jouduttu muuttamaan muun muassa sen osalta, millaisia yrityksiä ja toimijoita kauppakeskukseen haetaan. Asiasta kertoo Länsi-Suomen haastattelema Matti Lähteenmäki Reale Oy:stä. Reale on kauppakeskushankkeen takaa löytyvä turkulainen konserniyhtiö.

– Suunnitelmia on päivitetty muun muassa siten, että liikkeiden kokoa on kasvatettu. Kauppakeskukseen haetaan nyt suurempia toimijoita, mikä tarkoittaa muun muassa huonekalu-, kodinsisustus- ja elektroniikkaliikkeitä. Lisäksi suunnitelmissa on päivittäistavarakauppa ja palveluita, kuten lääkärikeskustyyppistä toimintaa, Lähteenmäki luettelee.

Tarkoitus on Lähteenmäen mukaan täydentää Rauman tarjontaa: Vanhan Rauman alueella toimivat erikoisliikkeet ovat kooltaan melko pieniä, kauppakeskuksen liikkeet taas olisivat ”merkittävästi suurempia”.

Vaatekaupoista ei yhtään aktiivista neuvottelua

Monen kuluttajan mielessä kauppakeskuksissa käymiseen liittynee olennaisesti nimenomaan vaatteiden shoppailu.

Länsi-Suomen syksyllä 2020 teettämässä kyselyssäkin kaupunkilaisten yritystoiveista kärkeen nousivat vaatekauppaketjut H&M, New Yorker ja XXL.

Lähteenmäen listauksessa huomiota kiinnittääkin se, ettei hän mainitse vaatekauppoja ollenkaan. Kysyttäessä paljastuu, että siihen on syynsä.

Korona on vaikuttanut käytännössä kaikkiin eri liiketoiminnan aloihin, mutta aivan erityisesti vaatekauppaan eli ”muotiin”.

– Suurin yksittäinen muutos, jonka korona-aika on tuonut, on se, ettei muodin toimijoilla ole tällä hetkellä valmiutta tehdä uusia liikepaikkapäätöksiä. Ennen koronaa muotia oli liiketiloissa kuitenkin aika paljon, Lähteenmäki toteaa.

Eikö Rauman kauppakeskukseen ole siis tällä tietoa tulossa yhden yhtä vaateliikettä?

– Tällä hetkellä niistä ei ole käynnissä aktiivisia neuvotteluita. Vuokraneuvotteluja hoitanut Realidea on toki pyrkinyt hakemaan tähän ratkaisua, Lähteenmäki muotoilee.

Lue myös:Kommentti: "Eihän se sitten ole mikään kauppakeskus", parahti 13-vuotias kuullessaan ettei Rauman keskukseen tule yhtään vaatekauppaa – mitä keskus tarjoaisi nuorille?

Rakentaminen voisi tapahtua vaiheittain

Vuokraneuvottelujen eteneminen on olennaisen tärkeä asia koko kauppakeskuksen kannalta. Rakennustyöt voidaan aloittaa vasta, kun riittävä määrä sopimuksia on allekirjoitettu.

Sopimustilannetta ei Lähteenmäki voi tässä vaiheessa sen tarkemmin avata.

– Tarkoitus on, että tiedotamme asiasta sitten, kun toimijat ovat varmistuneet riittävässä laajuudessa ja rakennustyöt voitaisiin aloittaa.

Jo aiemmin on käynyt ilmi, että kauppakeskuksen rakentamista suunnitellaan vaiheittain. Se saattaisi tarkoittaa muun muassa sitä, että keskuksesta tulisi aluksi vain yksikerroksinen.

Vaiheistamisen mahdollisuudesta mainitsee nyt myös Lähteenmäki. Se voisi tarkoittaa sitä, että rakentaminen lähtisi käyntiin rakennuksen toisesta päästä.

– On vielä auki, mitä se tarkoittaisi kerrosten kannalta.

Rakennustyöt käyntiin jo alkusyksystä?

Vaiheistaminen voisi omalta osaltaan aikaistaa rakennustöiden alkamista. Sitä Lähteenmäki pitää tärkeänä.

– Sitten päästäisiin hankkeen kanssa käyntiin. Vanha Tarvontori on jo purettuna, ja kaikki on siinä mielessä muuten valmiina. Koko keskuksen ei tarvitsisi olla selvillä, jotta päästäisiin aloittamaan rakentaminen, Lähteenmäki pohtii.

Milloin se sitten voisi tapahtua?

– Jos oikein optimistisesti ajatellaan ja kaikki menee hyvin, niin töihin voitaisiin päästä kesän jälkeen alkusyksystä. Tarkoitus on päästä mahdollisimman nopeasti liikkeelle.

– Myöhemmin keväällä on tarkoitus päästä tiedottamaan monesta asiasta yhtä aikaa, Lähteenmäki lupailee.

Julkinen keskustelu sai harkitsemaan julkisivua: muurimaisuutta halutaan vähentää

Jo monesti julkaistuissa havainnekuvissa corten-teräksellä verhoiltavaksi suunniteltu julkisivu on näyttänyt tältä. Näkymä saattaa kuitenkin muuttua pian, sillä Reale Oy:n Matti Lähteenmäen mukaan julkisivun ”muurimaisuutta” halutaan vähentää. Uusia havainnekuvia ei kuitenkaan vielä ole tarjolla. Kuva: Sigge Arkkitehdit Oy

Kauppakeskushankkeen ympärillä on käyty aktiivista julkista keskustelua.

Omalta osaltaan sitä vauhditti Unescon viime kesänä laatima kirjelmä Suomen valtiolle ja Rauman kaupungille. Unesco vaati uutta HIA-arviointia kauppakeskuksen vaikutuksista ympäristöönsä.

Asia nousi esille myös valtakunnanmediassa, muun muassa Helsingin Sanomissa.

Reale Oy:n Matti Lähteenmäki myöntää, että julkisella keskustelulla on ”toki aina vaikutusta päätöksiin”.

– Omalta osaltamme olemme pyrkineet ottamaan huomioon esiin nousseita aiheita, Lähteenmäki sanoo.

Yksi tällainen aihe on julkisivun ”muurimaisuus”. Tähänastisissa havainnekuvissa julkisivu on tosiaankin ollut melko massiivinen corten-teräspintoineen.

– Pyrimme vähentämään sitä muurimaisuutta ja saamaan arkkitehtuurisilla ratkaisuilla julkisivusta hieman moniulotteisemman ja kevyemmän.

Uusia havainnekuvia ei kuitenkaan vielä ole saatavilla, sillä suunnittelutyö on kesken.

Ruokakauppa keskuksessa voisi kiinnostaa Keskoa

Kauppakeskukseen halutaan myös päivittäistavarakauppa eli tuttavallisemmin ruokakauppa.

K-kauppoja pyörittävän Keskon Lounais-Suomen aluejohtaja Lauri Inna kertoo, että Keskolla ollaan ”alustavasti hyvin tietoisia” Rauman kauppakeskushankkeesta.

– Avoimesti selvitetään sitä mahdollisuutta tällä hetkellä. Luonnollisesti paljon on kiinni koko hankkeen kokonaiskehityksestä, mutta seuraamme kehitystä avoimin mielin, Inna muotoilee.

K-ryhmän Citymarket on jo varsin lähellä, samaten S-ryhmän eli Osuuskauppa Keulan Prisma.

– Tässä puhuttaisiin tietysti täysin eri profiilin kuvioista. Mutta sanotaan näin, että voisi olla ihan kiinnostava nähdä pienempi yksikkö siinä Rauman keskustan tuntumassa.

Käytännössä se tarkoittaisi siis joko K-Supermarketia tai K-Marketia. On kuitenkin Innan mukaan vielä ennenaikaista arvioida, kummasta olisi kyse.

Osuuskauppa Keulan toimitusjohtaja Mika Marttila puolestaan sanoo, ettei Keulalla ole intressejä rakentaa ruokakauppaa tulevaan kauppakeskukseen.

– Meillä on keskustassa jo niin laaja verkosto, kun Kalliokadulla on Sale ja Prismakin on kivenheiton päässä, Marttila toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut