Uutuusmusikaali soi Neon 2:n sävelin Uudessakaupungissa: kantaesityksen ensi ilta on marraskuussa 2020

Muusikot Jussi Rainio ja Rami Alanko ovat otettuja siitä, että heidän monet kappaleensa kuljettavat tarinaa näyttämöllä.

”Siinä täytyy olla rakkautta, siinä täytyy olla unelmii. Mannapuuroa ja mansikkaa”

Kemiaa-popbiisin kertosäe on jäänyt korvamatona soimaan – kuten useat Neon 2:n kappaleet – monen kuulijan korviin. Ensi vuonna niitä tarjoillaan täyslaidallinen Uudenkaupungin teatterin uutuusmusikaalissa, joka lainaa nimensä, Mannapuuroa ja mansikkaa, kyseiseltä hittibiisiltä.

Teatteri on ajoissa liikkeellä, sillä musikaali saa ensi-iltansa vasta marraskuussa 2020. Julkistaminen päätettiin ajoittaa samaan ajankohtaan, kun Neon 2 esiintyy Uudessakaupungissa.

Biiseistä muhevaa tarinaa

Eilisessä musikaalin julkistamistilaisuudessa paikalla olleet Neon 2:n perustajat ja keulahahmot, solisti Jussi Rainio ja kitaristi Rami Alanko ovat otettuja siitä, että heidän biisinsä muodostavat uusikaupunkilaisen Päivi Sappisen käsikirjoittaman musikaalin rungon.

– Meidän biisit ovat liittyneet monenlaisiin tilanteisiin ihmisten elämässä, joten niistä varmasti saa muhevan tarinan, Rainio sanoo.

Musikaali antaakin Alangon mukaan yhtyeen kappaleille uuden elämän.

– Esitys varmasti tuo kappaleisiin erilaisia näkökulmia.

Nyt on ysärin vuoro

Mannapuuroa ja mansikkaa kertoo risteilylle lähtevästä plus nelikymppisestä ystäväkolmikosta. Kahdessa aikatasossa liikkuvassa tarinassa muistellaan myös ystävyyden ja nuoruuden ihanaa kesää 1990-luvun alun pikkukaupungissa.

Sappinen halusi ehdottomasti sijoittaa esityksen nykypäivän lisäksi 90-luvulle, sillä Neon 2:n musiikki linkittyy sinne vahvasti. Ysäristä alkaa hänen mukaansa jo myös olla sen verran aikaa, että sitä voi jo tarkastella nostalgisesti.

Hittikimara plus muuta

Musikaalissa kuullaan kaikkiaan 17 Neon 2 -kappaletta. Sappisen mukaan kaikki suuret suosikit, mutta myös sellaisia, joita suuri yleisö ei muista. Mukana on myös yksi uusi kappale.

– Lähdin kirjoitustyössä liikkeelle musiikista. Yhtyeen kappaleet on kytketty tarinaan ja ne vievät sitä eteenpäin.

Sappinen on itsekin Neon 2 -fani, joka suosion suurimpaan aikaan oli 11–12 vuotias alakoululainen. Hän muistaa, miten kuunteli korvalappustereoista yhtyettä talsiessaan Uudenkaupungin katuja.

– Oma suosikkini oli ehdottomasti Polku, mutta musikaalia kirjoittaessani tykästyin yhtyeen kolmannelta levyltä löytämääni Asfalttiteitä -kappaleeseen. Se on sellainen koppotikoppotirokki, jonka komppia ei muista bändin biiseistä löydä, Sappinen kertoo.

Kappaleet esitykseen sovittaa uusikaupunkilainen musiikkimies Kalle Klotz. Osa kuullaan näyttämöllä sellaisenaan, toiset muokattuina. Sovitustyössä on hänen mukaansa tekemistä.

– Jussi on nuoruuden uholla käyttänyt kappaleissa koko ääniarsenaaliaan, alarajoilta ylärajoille. Näyttämösovitukset on tehtävä jokaisen äänille sopiviksi.

Teatteri järjestää marraskuussa koelaulutilaisuuden. Erityisesti haetaan nuoria laulajia.

Monen vuoden prosessi

Neon 2 -musiikkiin perustuvan musikaalin idea on teatterisihteeri Katja Laineen. Lukuisia musikaaleja nähnyt teatterilainen tyrkytti ideaansa pitkään, mutta vasta nyt tärppäsi.

– Olen ihmetellyt, ettei kukaan ole kerinnyt tekemään tätä. Kyllä meidän pitää olla ensimmäisiä, kun kyseessä on uusikaupunkilainen yhtye.

Musikaalin ohjaa turkulainen Laura Hurme. Ensi-ilta on teatterissa 6.11.2020.

Erilaista tunnelmaa konserttikiertueella

Neon 2:n huippukausi ajoittui 1990-luvun alkuun. 2000-luvulla yhtye on pariin otteeseen palannut julkisuuteen, We want more -ohjelmassa vuonna 2014 ja muutamilla keikoilla kolme vuotta sitten.

Tänä syksynä duo lähti konserttikiertueelle – uransa ensimmäiselle. Eilen se esiintyi Uudessakaupungissa loppuunmyydylle yleisölle, tänään on vuorossa toinen konsertti, joka sekin on loppuunmyyty.

Kokemukset kiertueelta ovat olleet miellyttäviä.

– Yleisö istuu ja kuuntelee, ja mekin istumme ja laulamme. Tällaista kokemusta ei 30 vuoden mittaisella muusikon urallani ole ollut, Jussi Rainio sanoo.

Konserttikiertueella yhtyeen oh-jelmistossa solistin mukaan on paljon vanhoja levybiisejä, joita se ei ole 90-luvun jälkeen esittänyt.

Polku – Neon 2 tarina -konserttikokonaisuus on saanut artistit myös kertaamaan uran alkuvuosikymmeniä.

– On löytynyt paljon sellaisia asioita, jotka oli ehtinyt jo unohtaa, Rami Alanko sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut