Vaahto viipyilee Raumanmerellä – ilmiön aiheuttaa kuollut levä, isossa kuvassa rehevöitymisellä lienee osuutta asiaan

Vaahtokeskustelu on jokasyksyistä, sanoo Rauman ympäristönsuojelupäällikkö. Taustalla ovat ainakin Selkämeren runsaat sinileväkukinnat.

Vuosikymmenien ajan Rauman saaristossa liikkunut lukijamme Vesa Uusi-Kilponen otti yhteyttä toimitukseen kuvien kera. Hän ihmetteli esimerkiksi Haminakarin edustalla ja muuallakin lilluvaa keltaista vaahtoa. Niin runsaita määriä hän ei ole ikinä aiemmin nähnyt. Mistä on kyse?

Rauman kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Juha Hyvärinen toteaa jo odottaneensakin vaahtokeskustelua, joka on "jokseenkin jokasyksyistä". Länsi-Suomi lähetti kuvat hänelle ja kysyi asiasta.

– Vaahtoa ilmestyy rannoille erityisesti syksyllä. Veden pintajännitys alenee planktonlevien hajoamiseen liittyvän bakteeritoiminnan seurauksena. Tässä vaahdon väri näyttäisi tulleen juuri hajoavasta levästä, Hyvärinen arvioi.

Selkämeren tila aiheuttaa huolta

Siinä havainnossaan lukija on Hyvärisen mukaan oikeassa, että näin ei aina ole ollut. Isossa kuvassa taustalla saattaa olla se, että Selkämeri ei voi hyvin.

– Raumanmeri on nyt rehevöitymässä kovaa kyytiä, Hyvärinen harmittelee.

Selkämeren heikentynyt tila onkin viime aikoina aiheuttanut huolta. Kerroimme esimerkiksi Suomen ympäristökeskus Syken huolesta torstaina.

Lue: Selkämeren kunto huolettaa ympäristökeskusta –  lisääntyneet leväkukinnat voivat entisestään heikentää happitilannetta (tilaajille)

– Tehdyt havainnot viittaavat muutoksiin Selkämeren tilassa. Lisääntyneet leväkukinnat voivat entisestään heikentää Selkämeren happitilannetta, kun levämassa hajotessaan kuluttaa pohjanläheisten vesikerrosten happivaroja, arvioi tiedotteessa tutkimusalus Arandan pitkää seurantamatkaa vetänyt vanhempi tutkija Pekka Kotilainen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kesän sinilevätilanne saattaa vaikuttaa

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy (LSVYT) on ottanut tällä viikolla Rauman merialuetarkkailun näytteitä.

Tutkimusyhtiön biologi Hanna Turkki kertoo, että kenttämerkintöjen perusteella mitään poikkeavaa ei ole havaittu.

Samalla hän kuitenkin huomauttaa kuluneen kesän pahasta sinilevätilanteesta.

– Tänä vuonna oli poikkeuksellisen laajoja ja runsaita sinileväkukintoja Selkämeren avomerialueilla, joista myös voi tulla kuolevaa biomassaa, joka aiheuttaa vaahtoutumista, Turkki toteaa.

Uudenkaupungin merialueella on tällä viikolla havaittu uloimmilla paikoilla eli Putsaaren aukolla ja Hylkimysten ulkopuolella vaaleita levähippusia, jotka lienevät rippeitä kesän kukinnoista.

– Usein vaahtomuodostumissa on kyse luontaisesta ilmiöstä, eivätkä ne yleensä kestä kovin pitkään. Näin syksyllä vesien kylmetessä vaahtohavainnot lisääntyvät, kun tietyt leväryhmät kuolevat, Turkki valottaa.

Sellutehtaan jätevesien vaikutuksesta ei näyttöä

Viime vuonna vaahtomuodostumia oli niin runsaasti, että Rauman kaupungin ympäristönsuojeluosasto tilasi LSVYT:lta niiden vuoksi ylimääräisiä määrityksiä joistakin havaintopaikoista.

– Niistä ei saatu tarkempaa selvyyttä enää myöhemmin, kun asiaa tutkittiin, Hanna Turkki kertoo.

Viime vuoden vuosiyhteenvedosta selviää, että näytteissä oli Itämerelle tyypillistä levälajistoa.

Rauman ympäristönsuojelupäällikkö Juha Hyvärinen kertoo, että jätevesien purkualueen liepeillä ilmoittajat ovat yhdistäneet vaahdon sellutehtaan jätevesiin.

Näyttöä asiasta ei kuitenkaan ole saatu.

– Asiaa on tutkittu, mutta väitteille ei ole vaahtoa analysoimalla saatu vahvistusta, Hyvärinen selvittää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut