Vaali-illan jälkeen muuttui elämä – ja nyt niitä on oikeastaan kaksi

Kansanedustaja Juha Viitala kertoo kolmen kuukauden taipaleestaan eduskunnassa.

Tuulensuun kasvatti. Raumalaiskansanedustaja Juha Viitala asettui kuvattavaksi Rauman keskustan Tuulensuun korttelin edustalle, jossa Viitala on asunut lapsuudesta armeijaikään saakka. Kansanedustajalla on nykyään kaksi tukikohtaa, yksi pääkaupunkiseudulla ja yksi Raumalla. Niistä Rauma on koti.

Raumalaisesta työsuojeluvaltuutettu Juha Viitalasta (sd.), 46, tuli huhtikuussa tuore kansanedustaja. Viitala tuli valituksi ensimmäisellä ehdokaskerralla, ehkä hieman yllättäen. Tunnettuus suuren yleisön keskuudessa ei ollut suurin mahdollinen. Kolme kuukautta myöhemmin Viitala istuu raumalaiskahvilan terassilla ja kertoo mietteistään kevään istuntokauden päätteeksi.

Ensin muistellaan kuitenkin kampanjan ja kutkuttavan vaali-illan käänteitä.

Viime joulukuussa raumalaiskansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) tuli valituksi Satakunnan maakuntajohtajaksi, joten hän jättäytyi pois vaaleista.

Raumalle ilmaantui läpimentävä aukko uudelle demariehdokkaalle. Viitala oli valittu marraskuussa SDP:n eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Gallup toi virtaa

Kampanjointi käynnistyi toden teolla vasta joulun jälkeen, joten kampanja-ajasta tuli Viitalan omien sanojen mukaan lyhyt ja ytimekäs.

– Tehdään täysillä ja katsotaan lopuksi, mihin se riittää. Kaikki voimavarat pantiin kampanjaan ja keskityttiin olennaiseen, Viitala kuvailee asennoitumistaan.

Lisävirtaa kampanjaan toi maakuntalehden maaliskuinen gallup, jonka mukaan demareiden toisesta paikasta Satakunnassa kamppailevat Viitala ja kankaanpääläinen Heidi Viljanen.

Huhtikuun alun vaali-iltana jännitys säilyi loppuun asti, ja sen ylikin. Lopussa selvisi, että raumalaiset demarit onnistuivat keskittämään äänensä. Viitala keräsi 4 238 ääntä ja peittosi Viljasen 92 äänen erolla.

– Kyllähän se ilta meni vähän sumussa. Kaksi seuraavaa päivää menivät nukkumatta, sitä kävi niin ylikierroksilla, Viitala muistelee.

Kesti uskoa todeksi

Vasta kolme päivää vaalien jälkeen, kun tarkastuslaskenta valmistui, Viitala saattoi lopullisesti uskoa tulleensa valituksi. Heti perään seurasivat ensimmäinen ryhmäkokous, valtakirjojen tarkistus sekä valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet.

Viitala tunnustaa, että vielä nämäkin menivät samassa sumussa, koska aikaa rauhoittumiseen ei ollut.

– Moni konkari sanoi minulle, että nauti näistä päivistä. Pikkuhiljaa aloin ymmärtämään, kuinka huikea juttu tämä on ja mitä kaikkea tämä työ tulee olemaan. En edes omalle vaimolle pystynyt riittävästi kuvaamaan sitä tunnetilaa, kun se oli niin spesiaali juttu.

Vaalien jälkeen asunto Espoosta löytyi nopeasti, ja keskittyminen töihin alkoi. Uusi arki on jo asettunut uomiinsa.

– Elämä muuttui, ja nyt minulla on kaksi elämää: pääkaupunkiseutu ja Rauma. Kyllä Rauma on koti ja käytännössä kaiken vapaa-ajan tulen viettämään Raumalla. Aina viikonlopuiksi tulen tänne, Viitala kertoo.

Pyöräilyä ja pihahommia

Viitala asuu omakotitalossa Raumalla. Askareisiin kuuluu hänen mukaansa pihahommia ja maastopyöräilyä. Viitalan voi bongata esimerkiksi Ooperin metsistä sekä kesällä Rauman ranta-alueelta ja talvisin jäähallista.

– Olen ulospäin suuntautunut ja tykkään jutella ihmisten kanssa. Haluan, että ihmiset voivat lähestyä minua. Ihan se sama jätkä olen kuin ennenkin, vaikka työ ympärillä muuttui, Viitala toteaa.

Myös lomailu kuuluu tuoreen kansanedustajan kesäsuunnitelmiin. Viitala aikoo pakata kameransa ja maastopyöränsä retkeilyautoon ja suunnistaa vaimonsa Merja Viitalan kanssa kohti Pohjois-Norjaa.

Mukaan lähtee myös Petteri Orpon (kok.) hallituksen 243-sivuinen hallitusohjelma.

Hallitusohjelma ei maistu

Ensimmäisellä kaudellaan Viitala on siis oppositiopuolueen kansanedustaja. Hallitusohjelmasta Viitala kertoo olevansa sitä mieltä, että heikompiosaisten elämä tulee kurjistumaan entisestään.

Työelämään liittyvät kysymykset, kuten sairausloman yhden päivän karenssi sekä irtisanomissuojan heikentäminen eivät myöskään ole mieleen.

– Hallitusohjelmassa on paljon sellaisia kirjauksia, jotka eivät minulle maistu. Kyllä tämä eriarvoistaa yhteiskuntaa ja olen siitä huolissani. Huomionarvoinen seikka on, että nämä osuvat naisvaltaiselle sote-alalle, jossa viime vuodet on muutenkin oltu kovilla.

Valiokunnista Viitalalle napsahti jäsenyydet talousvaliokunnassa ja lakivaliokunnassa.

– Suhtaudun kansanedustajan työhön todella työn kautta. Taustani viennin ja teollisuuden edistäjänä sopii hyvin talousvaliokuntaan. Minulla työhanskat pysyvät hyvin käsissä.

Ei ehkä pysy koossa

Syksyllä istuntokauden taas käynnistyessä Viitala odottaa kovaa työntekoa jouluun saakka.

– Ihan se valiokuntatyö tulee olemaan kova ja budjettikäsittely vie aikaa. Paljon istutaan kokouksissa, paljon luetaan papereita ja paljon yritetään selvittää asioita taustaverkoston kanssa.

Viitala ei halua lähteä veikkailemaan, onnistuuko oppositio mahdollisesti kaatamaan Orpon hallituksen. Esimerkkinä hän viittaa kuluneen viikon tapahtumiin, jossa hallituksen rivit repesivät elinkeinoministeri Vilhem Junnilaa (ps.) koskevassa luottamusäänestyksessä.

– Ehkä veikkaan, että ei ole koossa täydet neljä vuotta. Toinen esimerkki ovat perussuomalaisten näkemykset ja kuinka paljon ne muuttuivat vaalien jälkeen. Että kyllä se vähän epävakaalla pohjalla on.

Lindtmanin takana

Syksyllä edessä on myös Viitalan oman puolueen SDP:n puheenjohtajakisa. Se käydään syyskuun alussa Jyväskylässä.

Myös Viitala kuuluu puoluekokousedustajiin. Ehdolla ovat entinen perhe- ja peruspalveluministeri, porilainen Krista Kiuru sekä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Viitalan oma taustayhdistys Rauman Työväenyhdistys on jo linjannut, että se on puheenjohtajakisassa Lindtmanin takana. Niin on Viitalakin.

– En näe mitään syytä, miksi en olisi samoilla linjoilla. Molemmat ehdokkaat ovat loistavia ja molemmilla on omat vahvuutensa.

Juha Viitala

Syntynyt Kajaanissa 1976. Asunut lapsesta saakka Raumalla.

Työsuojeluvaltuutettu UPM:n Rauman paperitehtaalla.

Työsuojeluvaltuutettuna 12 vuotta, tehtaalla yhteensä 27 vuotta.

Koulutukseltaan ylioppilas, johtamisen erikoisammattitutkinto ja turvallisuustekniikan opintoja yliopistossa 20 op.

Toisen kauden kaupunginvaltuutettu.

SDP:n piirihallituksen II varapuheenjohtaja.

Sairauskassa Sampas hallituksen varapj.

Vakuutuskassat ry hallituksen pj.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut