Vaali vaatteitasi

Kevään trendiväreissä hehkuvan t-paidan helma repsottaa. No, ei se mitään, heitetään paita roskiin, eihän se maksanutkaan kuin kympin.

Joka vuosi me suomalaiset heitämme noin yhdeksän kiloa vaatteita roskiin. Siis, ei kierrätykseen vaan kaatopaikalle.

Se ei ole kestävää kulutusta, se on katastrofi ympäristölle sekä kolmansien maiden ihmisille, jotka tekevät halpatuontivaatteita olemattomalla palkalla epäterveellisissä olosuhteissa.

Kulutuskankkunenparanee korjaussarjalla

Joukko Helsingin yliopiston käsityötieteen opiskelijoita ja muodin ammattilaisia halusi tehdä jotain eettisen kulutuksen puolesta.

Korjaussarja-kollektiivi syntyi viime huhtikuussa, vaatevallankumouspäivänä, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa bangladeshilaisen Rana Plaza -tehtaan romahtamisen vuosipäivänä.

– Pystytimme vaatehuoltoaseman yliopistolle ja opastimme opiskelijoita itse korjaamaan vaatteitaan. Annoimma myös vinkkejä vaatteiden materiaaleista ja huollosta sekä tekstiilijätteen vähentämisestä. Samalla tuli keskusteltua laajemminkin eettisestä kuluttamisesta. Se oli mukava tapahtuma, kertoo Korjaussarja-kollektiiviin kuuluva Elisa Kärki.

Käsityön jokamiestaidot kunniaan

Korjaussarjalaiset haluavat nostaa esille käsityön jokamiestaidot, jotka periaatteessa on opittu jo koulussa, mutta niitä ei vain viitsitä tai ymmärretä käyttää.

– Osaat varmasti ommella käsin yhteen kaksi kankaanpalaa, parsia pienen reiän, ommella irronneen napin, ottaa kiinni kadonneen silmukan ja lyhentää lahkeen tai helman, vakuuttaa Anu Kaarina Hämäläinen.

– Ei ole niin väliä, minkälaiselta se parsittu paikka näyttää. Tärkeintä on, että on sen itse tehnyt ja näin pidentänyt vaatteen elinaikaa, valistaa Kristiina Tergujeff.

Jokamiestaitoihin kuuluvat lisäksi vaatteiden tuulettaminen sekä säästeliäs pyykinpesu.

– Pesuainetta ei saa annostella liikaa eikä vaatteita tarvitse pestä aina 60 asteessa, Elisa Kärki muistuttaa.

Idea jalkautetaan koululaisille

Hitaamman ja kestävämmän muodin puolestapuhujana toimiva kollektiivi rantautui perjantaina Rauman opettajankoulutuslaitokselle, jonne pystytettiin erilaisia vaatehuolto- ja tuunaustyöpajoja.

– Huhtikuussa opiskelijat toteuttavat samalla idealla työpajoja Rauman normaalikoulun 6. ja 7. luokkalaisille, kertoo käsityökasvatuksen yliopisto-opettaja Satu Grönman.

Kestävyyden ajattelu sisäistettynä

Okl:n käsityökasvatuksen aineopintoihin kuuluu Tekstiilit ja kestävä kehitys -opintojakso, jossa pohditaan, mitä ongelmia nykyiseen vaateteollisuuteen liittyy.

– Tekstiilityön opettajilla pitää olla syvälle sisäistettynä kestävyyden ajattelu. Opintojaksonsa päätteeksi opiskelijat laativatkin perusopetukseen tekstiilityön opetuspaketteja, joissa eettinen kuluttaminen kulkee tiiviisti mukana, Grönman selvittää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut