Vaarallinen tapa: Puolet pyöräilijöistä polkee pimeänä

Liikenneturvan tarkkailujen mukaan noin puolet pyöräilijöistä polkee pimeinä. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio

Pyörässä tulee hämärällä tai pimeässä ajettaessa olla valo. Liikenneturva ja poliisi muistuttavat, että valot lisäävät pyöräilyn turvallisuutta auttamalla muita liikkujia havaitsemaan polkijan ja pyöräilijää havainnoimaan ajoradan paremmin.

Näkyvyyteen kiinnitetään erityistä huomiota huomenna heijastinpäivänä 1.10. ympäri Suomen järjestettävissä tempauksissa.

Pimeässä tai hämärällä pyöräilijän tulee käyttää ajovaloja. Valoja edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Liikenneturvan tarkkailujen mukaan noin puolet pyöräilijöistä polkee pimeinä.

Pyöräilijän turvallisuus paranee muun muassa kypärää ja pyörän valoja käyttäessä. Eteenpäin näyttävä valo on vaalea tai vaaleankeltainen ja taaksepäin punainen. Myös pyöräilijän käyttämä otsalamppu kelpaa valaisimeksi.

Valojen lisäksi pyöräilijän on huolehdittava pyörän heijastimista. Pyörästä tulee löytyä etu- ja takaheijastin sekä sivu- ja poljinheijastimet. Alkusyksy on otollinen aika ratsata oma pyörä ja tarkistaa heijastimien ja valojen kunto.