Vaarallisimpien sähkölaitteiden määrä väheni – nämä tuotteet poistettiin markkinoilta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) teki vuonna 2019 sähkölaitteiden markkinavalvontaa yhteensä 2400 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan.

| Päivitetty

Vaarallisia sähkölaitteita löytyi viime vuonna markkinoilta aiempaa vähemmän. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määräsi 19 vakavasti puutteellista sähkölaitetta kerättäväksi pois kuluttajilta vuonna 2019, kun edellisvuonna näitä takaisinvetoja oli 46.

Tukes teki vuonna 2019 sähkölaitteiden markkinavalvontaa yhteensä 2400 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan. 

Tukes testautti yhteensä 538 sähkölaitetta, ja testausten perusteella 141 laitetta määrättiin kerättäviksi pois markkinoilta. Näistä vakavimmin puutteelliset 19 laitetta määrättiin palautusmenettelyyn, eli kerättäväksi pois kuluttajilta.

Eniten markkinoilta poistetiin erilaisia valaisimia ja seuraavaksi eniten erilaisia latauslaitteita ja muuntajia. Muut poistetut laitteet olivat esimerkiksi lämmittimiä, jatkojohtoja ja asennustarvikkeita. Vaaralliset tuotteet löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut