Vähempiarvoisille kaloille halutaan löytää käyttöä – kiiskit, pienet lahnat ja kuoreet lemmikkien herkuiksi?

Köyliönjärvessä toteutettiin torstaina ensimmäinen hoitokalastuspilottiin kuuluva avovesinuottaus. Noin 500 kilon saalis lähti koiranruokatuotantoon.

Köyliönjärvellä suoritettiin torstaina hoitokalastuspilotti, jonka tarkoituksena on synnyttää uusia yhteyksiä kalaketjun toimijoiden välillä. Keskeisimpänä tavoitteena on löytää uusia käyttötapoja pienikokoisille, nykyisellään alihyödynnetyille kaloille tai kokonaan hyödyntämättömille kalalajeille kuten kiiskelle.

– Tässä ensimmäisessä avovesinuottauksessa nousi pientä kalaa noin 400–500 kiloa. Saaliissa oli muun muassa kiiskeä, pientä lahnaa ja pientä kuoretta. Toinen nuottaus tehdään vielä ensi viikon aikana, selvittää Pyhäjärvi-Instituutin asiantuntija Tero Forsman.

Raaka-ainetta koiranruokiin?

Köyliönjärvestä nostettu kalasaalis matkasi porilaiselle Neufrau Oy:lle, joka valmistaa koiranruokatuotteita.

Hoitokalastuspilotin taustalla on Tanakka-hanke, jonka tavoitteena on luoda vähempiarvoisen kalan laajempia kalaketjuja.

Teollisiin ruuanvalmistusprosesseihin soveltuvat lähinnä keskikokoiset ja kookkaat kalayksilöt, mutta pienemmät kalat jäävät monesti edelleen vaille käyttöä.

– Tavoitteena on tietysti se, että jollekin yritykselle pienistäkin kaloista voisi tulla taloudellisesti kannattavaa toimintaa.

Kalastuksella pystytään vaikuttamaan myös veden laatuun. Silloin kalasaaliin tulisi olla riittävän suuri ja kalastuksen jatkuvaa toimintaa.

Petokalat vapautetaan

Köyliöjärven suojeluyhdistys on suunnitellut jatkavansa hoitokalastusta pilotoinnin jälkeen talkoovoimin. Hoitokalastuksen yhtenä pitkän aikavälin tavoitteena onkin muokata järvien kalaston rakennetta.

– Särkikalojen ja muiden planktonia syövien kalojen osuutta pyritään pienentämään ja petokalojen osuutta kasvattamaan, sanoo Forsman.

Torstaina suoritetun hoitokalastuksen yhteydessä saadut petokalat, esimerkiksi hauet, vapautettiin.

Hoitokalastuksen menestyksellinen toteuttaminen edellyttää toiminnan pitkäjänteisyyttä, suunnitelmallisuutta ja tietoon perustuvia toimia.

– Uusien kalaketjujen syntymisten lisäksi pyrimme luomaan edellytyksiä Köyliönjärven kalatalouden kehittymiselle ja vesienhoidon toteuttamiselle.

Mahdollisimman vähän käsiteltyä lähiruokaa myös koirille

Neufrau Oy on vuonna 2005 perustettu porilainen yritys, joka valmistaa koirien tuorepakasteruokaa kotimaisista raaka-aineista.

Koiraruokatuotannossa yleisemmät raaka-aineet ovat broileri, nauta ja porsas. Kalaa on hyödynnetty toistaiseksi kohtalaisen vähän.

– Meidän on nyt tarkoitus kokeilla, miten Köyliönjärvestä nostettu pienkalasaalis toimisi meidän tuotteissamme. Aluksi meidän pitää selvittää, minkälaista raaka-ainetta tässä 500 kilon erässä on, sanoo Neufrau Oy:n toimitusjohtaja Tytti Takanen.

Noin 500 kilon erä on määrällisesti pieni. Takanen odottaakin jo ensi viikon kalastusta, jotta raaka-ainetta saadaan lisää.

– Tarkoitus on tehdä kypsää lopputuotetta. Tällä hetkellä ajatuksissa on, että yhdistämme järvikalaan tattaria.

Kaikille koirille ei allergioiden vuoksi sovi esimerkiksi peruna- tai riisipohjaiset ruuat. Tattari on siinäkin mielessä hyvä vaihtoehto.

Kalasta on moneksi

Kalaa käytetään koiranruuassa paljon vähemmän kuin esimerkiksi broileria tai porsasta, vaikka siinä on hyvät ravintoarvot. Kalasta olisi mahdollista tehdä myös esimerkiksi koirien makupalojen, mutta siihen ei Neufrau ole lähdössä.

– Me keskitymme koiranruokaan, joka on mahdollisimman vähän käsiteltyä ja raaka-aineet tulevat läheltä. Siinäkin mielessä tämä Köyliönjärven kala on meille hieno uusi mahdollisuus.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut