Vähittäismyynnin lihantarkastukseen on tulossa uusia helpotuksia

Hallitus on tänään päätöksillään helpottanut lähiruuan saatavuutta, kun tilalla kasvatetun siipikarjan ja kanin lihaa on mahdollista toimittaa paikalliseen vähittäismyyntiin ilman lihantarkastusta 15.3. alkaen, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisäksi tilalta suoraan kuluttajille myytävien kananmunien ja linnunmunien enimmäismäärät nousevat sekä luonnonvaraisia hirvieläimiä saa jatkossa toimittaa paikalliseen vähittäismyyntiin.

Tähän asti tilat ovat voineet myydä siipikarjan tai tarhatun kanin lihaa ilman lihantarkastusta suoraan kuluttajalle enintään 1 000 eläintä vuodessa.

Jatkossa tilalla teurastetun siipikarjan lihaa voi joko luovuttaa suoraan kuluttajille tai toimittaa vähittäismyyntiin ilman lihantarkastusta yhteensä enintään 40 000 kiloa vuodessa ja tarhatun kanin lihaa enintään 20 000 kania vastaavan määrän vuodessa.

Vähittäismyyntiin toimitettu broilerin ja kalkkunan liha tulee salmonellavalvonnan piiriin.

Tilalta myytävien kananmunien ja muiden linnunmunien enimmäismääriä vuodessa nostetaan kananmunien osalta 10 000 kilosta 20 000 kiloon ja muiden linnunmunien osalta 2 500 kilosta 5 000 kiloon.

Nylkemättömiä hirvieläimiä voi toimittaa vähittäismyyntiin 10 hirveä, 30 peuraa ja 50 metsäkaurista vuodessa metsästäjää tai metsästysseuraa kohden.