Vain muutaman lajin tähden: rauhoitettuja kukkia ei Rauman seudulla montaa ole

Lainrikkomusten välttäminen ei vaadi pitkän listan opettelua. Luontokartoittajan mielestä olisi silti parempi keskittyä poimimaan vieraslajeja.

Luontokartoittaja Esa Hankonen kehottaa kukkien poimijoita keskittymään vieraslaji lupiiniin. Tässä luupittelun kohteena ovat kuitenkin sammalet.

Lajirunsaudesta johtuvaa tunnistusvaikeutta on Rauman seudulla turha syyttää, jos tulee poimineeksi rauhoitettuja kukkia.

Suomen noin 200 rauhoitetusta putkilokasvilajista kasvaa nimittäin tällä alueella vain pieni kourallinen.

– Kovin montaa lajia ei tällä alueella ole. Jokunen satunnainen kämmekkälaji ja muutama muu ruohovartinen siihen päälle vähän vakiintuneemmilla kasvupaikoilla, tiivistää eurajokelainen luontokartoittaja Esa Hankonen.

Ikävä lehdokkitapaus

Kirjoitimme alkuviikolla tapauksesta, jossa Haapasaarentien varresta vietiin kymmeniä rauhoitettuja valkolehdokkeja (LS 28.6.).

Yleisyydestään huolimatta laji on rauhoitettu ja yksilöiden poimiminen on luonnonsuojelurikos. Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan korvausarvo kasveista olisi rikosoikeudellisessa käsittelyssä todennäköisesti joitakin kymmeniä euroja kukkayksilöä kohden. Lisäksi maksettavaksi saattaisi tulla sakko.

Katso kunnolla

Valkolehdokki kuuluu kämmeköihin, joista suurin osa on Suomessa rauhoitettu.

Joku saattaa sekoittaa lajin esimerkiksi valkoiseen lupiiniin. Käytännössä kyse on kuitenkin ylimielisyydestä tai laiskuudesta – valkolehdokin täysin erilainen ulkonäkö tulee kyllä selvästi ilmi, jos asiaan vähänkin tutustuu.

Rauman seudulla kasvaa lisäksi harvinaisena muun muassa rauhoitettua punakämmekkää ja vielä harvinaisempana joitakin muita rauhoitettuja kämmekkälajeja.

"Älä poimi kämmeköitä"

Yleisimpiin kämmeköihimme kuuluva maariankämmekkä on sen sijaan rauhoittamaton. Maallikko voi kuitenkin helposti sekoittaa lajin esimerkiksi punakämmekkään, eikä maariankämmekänkään poimiminen ole kaikkien mielestä eettisesti kestävää.

Hankosen mukaan juuri kämmekät kuitenkin kiinnostavat kukkien poimijoita. Hänellä on heille yksinkertainen viesti.

– Älä poimi kämmeköitä.

Tiukasti sidonnaisia

Muut Rauman seudulla kasvavat rauhoitetut putkilokasvilajit ovat joko tiukasti vain tietyillä paikoilla kasvavia tai sellaisia, jotka eivät kukkien poimijoita edes kiinnosta.

– Näistä osa on luonnonsuojelualueiden rajausten sisällä, mikä tarkoittaa ettei kenenkään tulisi ainakaan sieltä mitään poimia, Hankonen sanoo.

Lajistoon kuuluvat esimerkiksi Säkylänharjun harvinaisuudet kangasraunikki ja lähdesara sekä enää yhdessä raumalaispihapiirissä kasvava värimaratti.

Reksaaren erikoisuus nummimatara on niin ikään rauhoitettu.

Muita seudulta löytyviä rauhoitettuja putkilokasvilajeja ovat Hankosen mukaan esimerkiksi merialueen jääkausijäänne nelilehtivesikuusi sekä metsien puolella harvinaisina kasvavat puut vuorijalava ja metsäomenapuu.

"Poimi lupiineja"

Rauhoitettujen putkilokasvien lista ei siis näillä kulmilla ole pitkä. Lisäksi vain osa lajeista kukkii niin näyttävästi, että ne kiinnostaisivat maljakoiden täyttäjiä.

Niinpä rauhoitetut lajit on halutessaan helppo opetella.

Hankonen painottaa tunnistamisen välttämättömyyttä poimijoille, mutta kehottaa kuitenkin miettimään, onko rauhoittamattomiakaan lajeja syytä poimia.

– Jos välttämättä haluat poimia kauniita kasveja maljakkoon, poimi lupiineja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut