Väitös: stressi voi aiheuttaa rasvamaksan, vaikka ruokavalio olisi terveellinen

Raumalaisen Liisa Ailasen (FM, DI) väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa ensi viikon perjantaina. Kuva: Turun yliopisto

Rasvamaksan kehittyminen liitetään usein korkeaan ylipainoon tai runsaaseen alkoholinkäyttöön. Uuden väitöstutkimuksen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että stressikin voi kiihdyttää rasvamaksan kehittymistä.

Liisa Ailanen totesi väitöstutkimuksessaan, että rasvamaksa kehittyy myös terveellistä ruokaa syövillä koe-eläimillä, joiden stressivastetta välittävissä hermoissa tuotetaan normaalia enemmän hermovälittäjäaine neuropeptidi Y:tä.

Nämä eläimet mallintavat kroonisen stressin aiheuttamaa lihavuutta, jonka taustalla tiedetään olevan lisääntynyt neuropeptidi Y:n vapautuminen noradrenaliinia tuottavista hermoista.

Ailasen mukaan vastaavia tuloksia on havaittu ihmisillä jo noin 20 vuotta sitten. Tutkittavana oli ihmisiä, joilla oli geenimuunnoksen vuoksi neuropeptidi Y:n kiihtynyttä tuotantoa.

Ailanen huomauttaa, että tällä hetkellä pelkän rasvamaksan hoitoon ei ole olemassa lääkehoitoa.

– Jos pelkkä stressikin voi aiheuttaa maksan rasvoittumista, on tarve lääkkeen kehittämiselle selvä. Esimerkiksi työperäinen stressi on lisääntynyt. Rasvamaksan kehittymiseen pystyttäisiin ehkä vaikuttamaan, jos ihmiset huomioisivat tilansa ja painaisivat jarrua ajoissa eivätkä varsinkaan pahentaisi tilannetta huonolla ruokavaliolla, Ailanen sanoo.

LUE LISÄÄ KELLO 23.00 ILMESTYVÄSTÄ NÄKÖISLEHDESTÄ

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.