Vakuutusyhtiö kertoo yllättävästä palojen aiheuttajasta: omatekoiset kylmäsavustinviritykset aiheuttaneet miljoonien edestä vahinkoa

Jääkaappeihin asetellut savustimet ovat sytyttäneet tuhoisiakin tulipaloja.

| Päivitetty

Itseviritetyt kylmäsavustimet ovat paljastuneet LähiTapiolan vakuutustutkijoiden ja pelastuslaitoksen vahinkotutkinnassa useiden tuhoisien suurpalojen syttymissyyksi, vakuutusyhtiö kertoo tiedotteessa.

Tyypillisessä tapauksessa vanhaan jääkaappiin on asennettu sähkökäyttöinen tai kynttilällä lämmitettävä savustin. Jääkaapin ylirasittuessa se saattaa syttyä palamaan tai savustin itsessään voi sytyttää jääkaapin.

LähiTapiolan vakuutustutkijat ja pelastuslaitos ovat yhdessä todenneet omatekoiset savustinviritykset varsin vaaralliseksi ilmiöksi. Terasseille ja ulkorakennuksiin viritetyistä savustuslaitteista lähteneet palot ovat levinneet rakennuksiin ja aiheuttaneet suurpaloja, kertoo LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava kehityspäällikkö ja paloinsinööri Antti Määttänen.

– Henkilövahingoilta on onneksi vältytty, mutta vaaratilanteita ihmisille ja lemmikeille palot aiheuttavat aina. Euromääräiset vahingot ovat olleet useita miljoonia euroja, Määttänen toteaa tiedotteessa.

Lisäksi palon aiheuttajiksi ovat joskus paljastuneet itseviritetyissä savustimissa käytetyt puukiekot ja purut sekä sähkökäyttöiset lämmitysvastukset.

- Sähköturvallisuuden näkökulmasta vanhat jääkaapit eivät sovellu kylmäsavustukseen. Niitä ei siihen tulisi käyttää. Käytä savustuslaitteita ja muita kodinkoneita aina niiden suositusten ja käyttötarkoituksen mukaan. Käytöstä poistetut kylmälaitteet tulee myös kierrättää asianmukaisesti, toteaa Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö tiedotteessa.

Vinkit turvalliseen savustukseen

• Käytä savustuslaitteita ja kodinkoneita niiden suositusten ja käyttötarkoituksen mukaan.• Savustin on aina pidettävä palamattomalla alustalla riittävän etäällä (vähintään 4 metriä) rakennuksista ja palavasta materiaalista.• Savusta vain valvotuissa olosuhteissa.

Lähde: LähiTapiola

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut