Välimaan perinnetorpalla tänään hunajaa ja kotieläimiä – suviviikko loppusuoralla

Ali-Unkin tilan eli Hanna-Leena Juholan lampaat odottavat syöttäjiä ja rapsuttajia Välimaan perinnetorpalla. Anni Heikintalo on kunnan matkailu- ja kulttuuriohjaaja, mutta suviviikolla myös torpan piika. Kuvat: Riina Kaski

Välimaan torpan suviviikko jatkuu tänään perjantaina, jolloin teemana on kello 14–20 uusi hunaja. Hunajan lisäksi Eurajoella kerrotaan mehiläistenhoidosta. Tuoretta hunajaa saa ostaa paikalta omiin astioihin.

Seurallisten lampaiden lisäksi ihasteltaviksi löytyy muitakin kotieläimiä, kuten kana ja pupu.

Emännät keittävät kesäkeittoa ja vieraita opastetaan ötökkähotellin teossa. Opastettu bussikierros Porista koukkaa torpalla alkuillasta.

Nokkoslettuja riitti torstaina kävijöille syötäviksi loppuun asti. Vieraskirjaan oli kertynyt nelisenkymmentä nimeä.

Torstaina emännät paistoivat nokkoslettuja, joita kävijät saivat maustaa eri makuisin hunajoin. Piiat veivät vierailijoita kasvimaalle ja yrttimaalle, jossa haisteltiin ja maisteltiin sekä vähän istutettiinkin.

Teuvo Lehtinen on kuvassa punamullan sekoitusvuorossa. Miehet aloittivat aamuyhdeksältä, jotta keitos oli valmis neljään mennessä. Perinnemaalia olivat torstaina valmistamassa myös Ismo Leino ja Jarmo Ruohonen.

Lisäksi isännät hoitivat perinteeksi muodostunutta punamullan keittoa. Koko erä oli nopeasti myyty.

Lauantaina Eurajoen Tarvolassa sijaitsevan torpan sauna on lämmin, ja sielläkin löylyjä tahdittaa hunaja. Torpalla tehdään huomenna vihtoja ja kukkakoristeita.