Valinnanvapaus stoppasi seinään

Kunta voi tehdä yhteistyötä yksityisen palveluntarjoajan kanssa, mutta kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvasta rokotteesta, rokotuksen kirjaamisesta tai tiedonsiirrosta ei saa periä maksua rokotettavalta.


Rauman Keskus-Apteekki ja Minervan apteekki eivät tänä vuonna tarjoa riskiryhmien influenssarokotus-palvelua. Syynä on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiukentuneet linjaukset asian suhteen.

Linjauksessa muistutetaan, että kansalliseen rokotusjärjestelmään kuuluvista rokotteista tai niiden pistämisistä ei saa enää pyytää maksua. Esimerkiksi Keskus-Apteekissa riskiryhmäläinen on saanut rokotteen ilmaiseksi ja rokotusmaksuna on veloitettu 10 euroa.

– Olemme tarjonneet viimeiset neljä vuotta julkisen puolen rokotustilaisuuksille vaihtoehdon. Asia toimi hyvin yhteistyössä kunnan kanssa. Viime vuonna apteekissamme rokotettiin noin 10 prosenttia raumalaisista rokotuksen ottaneista riskiryhmäläisistä. Tänä vuonna emme voi enää tätä vaihtoehtoa tarjota, toteaa Rauman Keskus-Apteekin proviisori Maarit Tarvainen.

Tarvainen katsoo, että he ovat voineet tämän matalan kynnyksen palvelun avulla parantaa rokotuskattavuutta sekä vähentää myös julkisen terveydenhuollon työtaakkaa.

– Tuo 10 prosenttia tarkoittaa noin yhden sairaanhoitajan työpanoksen säästymistä rokotuskauden aikana.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.