Valitus ei vaaranna sahaa - Metsä Fibren Nousiainen: Olemme varautuneet sataman uuden alueen viivästymiseen

Hanke on Rauman seudulle todella tärkeä. Uusi saha olisi erinomainen asia, kun yhteiskuntaa rakennetaan uudelleen koronakriisin jälkeen. Tämän mittaluokan investointeja on harvoin tarjolla. Valituksen takia olemme nyt pettyneitä, ihmeissään ja hämmentyneitä, sanoo Rauman Sataman hallituksen puheenjohtaja Jari Laiho.

Ulko-Petäjäksen laiturin rakentamisesta ja laiturin edustan sekä tuloväylän ruoppaamisesta myönnetystä luvasta valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen..

Valituksen teki Pro Petäjäs ry, mutta allekirjoittajina on myös muutama muu yhdistys sekä joukko yksityishenkilöitä.50 miljoonaneuron satsaus

– Hanke on Rauman seudulle todella tärkeä. Uusi saha olisi erinomainen asia, kun yhteiskuntaa rakennetaan uudelleen koronakriisin jälkeen. Tämän mittaluokan investointeja on harvoin tarjolla. Valituksen takia olemme nyt pettyneitä, ihmeissään ja hämmentyneitä, sanoo Rauman Sataman hallituksen puheenjohtaja Jari Laiho.

Viimeisintä satamalaajennusta ja uutta pitkää laituria on valmisteltu pikavauhtia. Se liittyy suoraan Metsä Fibren sahahankkeeseen.

Noin 200 miljoonan euron arvoinen suuri mäntysaha käynnistettäisiin suunnitelmien mukaan sellutehtaan tontilla kesällä 2022.

Sataman noin 50 miljoonan euron investointi – laajennus ja uusi länsilaituri – haluttaisiin saada valmiiksi siihen mennessä. Rauman Satama vuokraisi sahatavarakeskuksen pitkällä sopimuksella Metsä Fibrelle.

– Käänsimme melkein kaikki kivet löytääksemme Metsä Groupia tyydyttävän ratkaisun sahatavaran käsittelyyn ja laivaukseen. Paketti on tosi iso meillekin, mutta olimme valmiita painamaan kaasua. Hanke pystytään rahoittamaan ja toteuttamaan, Laiho vakuuttaa.

Hän pelkää Metsä Groupin lykkäävän investointipäätöstään, jos Rauman Satama joutuu odottamaan valitusten vuoksi kesään 2022 saakka.

”Vaihtoehtoisia erityisjärjestelyjä”

Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen kertoo Länsi-Suomelle, että sahan hankesuunnittelu jatkuu normaalisti.

– Sahan tuotannosta viennin osuus on merkittävä ja Rauman satama muodostaa merkittävän logistisen ratkaisun sahatavaran viennille. Olemme varautuneet Rauman sataman uuden alueen rakentamishankkeen viivästymiseen ja määritelleet sahatavaran viennille vaihtoehtoisia erityisjärjestelyitä, Nousiainen sanoo.

Hänen mukaansa sataman ympäristöluvasta tehty valitus ei vaikuta metsäyhtiön aikatauluun.

Metsä Group on viestinyt tekevänsä päätöksen investoinnista ”alkuvuonna 2020”.

”Yva-arviointi ei riittävä”

Valituksessa vaaditaan hallinto-oikeutta kumoamaan aluehallintoviraston päätös ja hylkäämään Rauman Sataman lupahakemus.

Toissijaisesti vaaditaan lisäyksiä ja muutoksia lupamääräyksiin esimerkiksi ruoppausten ja läjitysten osalta.

Valituksessa katsotaan, ettei hankkeen ympäristövaikutusten arviointia ole tehty lain edellyttämällä tavalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut