"Valo-valmennukselle pitää saada pysyvä rahoitusmalli"

Kansanedustaja Matias Marttisen (kok.) mukaan pysyvän ja vaikuttavan toiminnan ei tulisi joutua nojaamaan pelkästään hankerahoituksen varaan.

| Päivitetty

Kansanedustaja Matias Marttinen tutustui maanantaina Rauman nuorisotakuutalon toimintaan. Samalla hän lupautui lähtemään käynnistymässä olevan valtakunnallisen nuorisotakuutalojen kehittämisryhmän puheenjohtajaksi.

– Nuorten koulutusasiat ovat aina olleet minulle läheisiä ja tärkeitä asioita. Tämän ryhmän tarkoituksena on parantaa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten elämää, joten olin todella otettu, kun Rantalan Janne minua tähän tehtävään pyysi, toteaa Marttinen.

Yksilöllistä ohjausta ja tukea

Tällä hetkellä nuorisotakuutaloja toimii Rauman lisäksi Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Nuorisotakuutalon toiminta-ajatuksena on olla monen palvelun talo kaikille alle 30-vuotiaille. Talon katon alla on tarjolla yksilöllistä tukea ja ohjausta niin työhön, koulutukseen, taloudellisiin, sosiaalisiin, terveydellisiin kuin vapaa-aikaan liittyvissä asioissa.

Raumalla saman katon alla toimivat muun muassa Valo-valmennus, Uppo -ulkopuolelta polkuja osaamiseen, etsivä nuorisotyö ja Ohjaamo. Tarkoituksena on tarjota nuorille tärkeitä palveluja saman katon alta.

– Helmikuusta alkaen täällä on kerran viikossa myös TE-toimiston edustaja ja kerran kuukaudessa Kelan päivystäjä, kertoo Rauman ja Euran Ohjaamotyöntekijä Kristiina Jussila.

Vuonna 2015 Savilankadulla toimintansa käynnistänyt nuorisotakuutalo joutui vuosi sitten muuttamaan sisäilmaongelmien vuoksi. Uudet, toimivat tilata löytyivät Aittakarinkadulta.

64 osanäyttöä suoritettu

Nuorisotakuutalossa toimii myös Valo-valmennus, jonka kautta nuorilla on mahdollisuus suorittaa ja opiskella ammatillisten tutkintojen osia yksilöllisesti räätälöidyin menetelmin. Opiskelu tapahtuu tekemällä oppien.

Raumalla voi opiskella muun muassa pintakäsittelyn perustutkintoa tai puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon tai sen osia.

Viime vuonna puhtausalan osatutkintoja suoritettiin Raumalla 64 kappaletta. Kaikki viime vuonna opintonsa päättäneet ovat myös työllistyneet alalle.

– On ollut hienoa nähdä, miten nuoret ihmiset ovat löytäneet omat siipensä. Se kyllä motivoi myös valmentajaa, selvittää puhtausalan valmentaja Arja Korventausta.

Myös Matias Marttinen oli vaikuttunut kuulemastaan.

– Katulähetyksessä tehdään hyvää ja tärkeää työtä nuorten kanssa. Valo-valmennus linkittyy loistavasti viralliseen koulutusjärjestelmäämme. Valmennus antaa tärkeän pohjan, jolta on hyvä ponnistaa myös eteenpäin.

Valo-valmennusta ollaan Raumalla laajentamassa jatkossa muun muassa isännöintiin ja logistiikka-alaan.

Mistä pysyvä rahoituskanava?

Valo-valmennuksen rahoitus on tukeutunut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (Stea) avustuksiin. Stea on kuitenkin suhtautunut asiaan poukkoilevasti. Välillä tukea on myönnetty ja välillä se on vedetty kokonaan pois.

Jatkossa rahoitukseen tulisikin löytää kanava, joka mahdollistaisi toiminnan ja sen pitkäjänteisen kehittämisen.

Marttisen mukaan rahoitusta tulisi jatkossa pohtia tarkemmin myös ministeriötasolla.

– Nykyinen hankerahoitukseen perustuva rahoitusmalli ei ole toimiva. Kyseessä on kuitenkin vakiintunut ja vaikuttava toiminta, jota voidaan edelleen laajentaa. Valmennukselle tulee löytää pysyvämpi rahoitusmalli.

Valo-valmennusmallia toteuttaa yli sata toimijaa eri puolilla Suomea. Taustalle on perustettu saman niminen yhdistys, jonka tavoite on tuottaa sosiaalipalveluita järjestölähtöisesti.

Valo-valmennus- ja nuotisotakuutalomallit ovat Raumalla kehitettyjä palveluita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut