Valotaideteos syttyy tiistaina piristämään Sepän talon ulkopintaa

Sepän talo saa huomisesta alkaen pintaansa valotaidetta, jonka on ideoinut ja toteuttanut pitsitaitelija Tarmo Thorström. Kuva: Tarmo Thorström

Graffiteista on tullut osa urbaania kaupunkikuvaa, joskus luvallisesti, joskus luvattomasti. Raumalla graffiteja ja muraalimaalauksia on verrattain vähän, mutta pitsitaiteilija Tarmo Thorström on päättänyt kokeilla, voisiko tilanne muuttua.

Lupien saaminen graffiteille ei ole välttämättä helppoa. Esimerkiksi maailmanperintökohde Vanha Rauma on paikka, joka asettaa erityishaasteita julkiselle taiteelle ylipäätään, ei vain graffiteille.

Vanhan kaupungin ulkopuolella on silti paljon pintoja, niin yksityisiä kuin julkisia, jotka sopisivat katutaiteelle. Yksi esimerkki ovat viimekesäiset Thorströmin kouluyhteistyössä syntyneet Valtakadun maalatut pitsigraffitit.

Nyt luvassa on Thorströmin valolla piirretty Fotonigraffiti Sepän talon seinässä 6.12.2016–28.2.2017, joka toimii myönteisenä kannanottona katutaiteen edistämisen puolesta.

Ennen nypläämistä valokuvaaminen filmille ja mustavalkokuvien itse kehittäminen sekä vedostaminen olivat Thorströmille tärkeitä.

Teoksen nimeen sisältyy sanaleikki, sillä ranskan kautta englantiin tullut photography juontaa juurensa kreikan kieleen, jossa sanat phōtósja gráphō tarkoittavat valolla piirtämistä. Nypläämisen ja maalaamisen ohella Thorström piirtää valolla pitsiä, mistä samaan aikaan esillä oleva vanhan raatihuoneen pitsivaloteos on osoitus.

Teos on rahoitettu Sepän talon työryhmän saamasta Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahaston avustuksesta, jolla edistetään talon käyttöönottoa ja luodaan sinne taiteellista ohjelmaa.

Teos sytytetään tiistaina hämärän saapuessa.