Valppain silmin metropoleissa: Erkki Salomaan kaupunkikuvissa pääosassa on ihminen

Salomaan mustavalkoisiin valokuviin voi tutustua Euran kirjastoon avautuvassa näyttelyssä.

| Päivitetty

Porilaisen Erkki Salomaan kamera on tallentanut vuosikymmenten ajan ihmisiä kaduilla eri puolilla maailmaa: hän on käynyt aistimassa urbaania tunnelmaa niin Australian Melbournessa, Japanin Hiroshimassa kuin Kuuban Havannassakin.

Salomaan mustavalkoisiin valokuviin voi tutustua Euran kirjaston näyttelytilassa maanantaina avautuvassa Maailmankatu-näyttelyssä

Kuvaajana hänellä on takanaan yli 40 vuoden kokemus. Näyttelyn työt ovat kuitenkin 2000-luvulta. Salomaa on kiertänyt kaikissa maanosissa, ja kiinnostuksen kohde on aina ollut ihminen.– Aloitin dokumentoinnilla, josta laajensin taiteelliseen suuntaan ja katukuvauksen perinteeseen.

Salomaan mustavalkoisiin valokuviin voi tutustua Euran kirjaston näyttelytilassa ensi maanantaina avautuvassa Maailmankatu-näyttelyssä

Kuvaajana Salomaalla on takanaan yli 40 vuoden kokemus, näyttelyn työt ovat kuitenkin 2000-luvulta. Kuvaaja on kiertänyt maailmaa kaikissa maanosissa, ja kiinnostuksen kohde on aina ollut ihminen.

– Aloitin dokumentoinnilla, josta laajensin taiteelliseen suuntaan ja katukuvauksen perinteeseen.

Ihminen ja ympäristö

Julkisessa tilassa liikkuessaan Salomaa kertoo havainnoivansa ihmisiä ja heidän suhdettaan ympäristöönsä. Toisinaan kuvattava ei tiedä päätyneensä kuvaan, joissakin kuvissa ihminen katsoo suoraan kameraan.

– Periaate on kuitenkin se, että en ota poseerauskuvia.

Valokuvaajana hän jakaa valokuvansa kahteen kategoriaan:

– Kuvaan ihmisiä syventyneenä itseensä tai kuvia, joissa on useita elementtejä ja ihmisiä. Joku voi pitää sommitteluani epämääräisenä, mutta minulle siinä on tiettyä dynamiikkaa.

Globaali ihmisyys

Salomaan kuvissa arki ihmisten elinympäristössä laajentuu yksittäistä tilannetta yleisemmäksi. Ihmiset ovat samanlaisia, mutta toisaalta erilaisia. Maailma on erilaisuudessaan kuvaajalle mielenkiintoinen paikka.

– Toivon, että kuvista välittyy globaali ihmisyys.

Hankaliin tilanteisiin katukuvaaja ei ole joutunut, mutta sanoo, että erityisesti Etelä- ja Väli-Amerikassa piti olla varovainen.

Kiehtovimpana on jäänyt mieleen Intia.

– Erilaisuudessaan mielenkiintoisin paikka sen sijaan oli Hiroshima.

Katukuvauksen perinne on pitkälti mustavalkoinen, tosin nykyään otetaan Salomaan mukaan myös värillisiä kuvia. Hän itse kuitenkin pitäytyy mustavalkoisessa genressä.

Oma julkaisu kesällä

Salomaan laajan valokuva-aineiston pohjalta julkaistiin viime kesänä myös Maailman katu niminen valokuvakirja. Kirjassa on toista sataa kuvaa 40 vuoden ajalta, vuosilta 1979–2019. Kirjan on kustantanut valokuvakirjoihin erikoistunut Musta Taide.

Salomaalla on ollut vuodesta 1984 lähtien yksityisnäyttelyitä valokuvakeskuksissa eri puolilla Suomea, minkä lisäksi hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Erkki Salomaan Maailmankatu Euran pääkirjastossa 16.11.–23.12.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut