Valtakunnallinen perhosseuranta: viime kesä oli nokkosperhosten juhlaa

Nokkosperhosen yksilöennätys vei sen lajitilaston kärkeen 11 vuoden tauon jälkeen. Viime kesä oli kuitenkin erittäin huono päiväperhosille.

Viime kesän valtakunnallisessa päiväperhosseurannassa jäätiin 25 prosenttia edelliskesän perhosmääristä, vaikka havaintoja ilmoittaneet olivat perhosten perässä yli tuhat päivää enemmän.

–Päiväperhoskesä oli yksi 2000-luvun kehnoimmista tähän mennessä. Niukemmin perhosia on ollut lennossa vain vuosina 2008 ja 2014, kertoo seurannasta vastaava Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Vaikka kesäkuu oli helteinen ja vuosi kaikkinensa Suomen mittaushistorian lämpimin, merkillinen edellistalvi ilmeisesti vei pohjan perhoskauden perustuksilta.

–Paksu lumisuoja pohjoisessa ja sen lähes täydellinen puuttuminen maan eteläosissa osaltaan selittänevät, miksi päiväperhosia ilmoitettiin pohjoisessa tavallista runsaammin ja etelässä puolestaan tavallista vähemmän.

Kaksi aikuisena talvehtivaa päiväperhoslajia eivät kuitenkaan talvesta hätkähtäneet. Nokkosperhosen yksilöennätys vei sen lajitilaston kärkeen 11 vuoden tauon jälkeen, ja havaintoruutujakin kertyi enemmän kuin millekään muulle lajille viime kesänä.

Sitruunaperhonen oli yhtä selvä kakkonen, jo viidennen kerran seurannan historiassa.

Kesä oli suotuisa myös kirjoverkkoperhoselle, rämekylmänperhoselle ja kansallisperhosellemme paatsamasinisiivelle sekä kärkikymmenikköä jo hätyyttelevälle keisarinviitalle. Edellisvuosia runsaammin havainnoitiin myös monia pohjoisimman Suomen lajeja. 

Päiväperhosten kärkikastiin yleensä kuuluva lanttuperhonen sen sijaan jäi vasta toisen kerran kärkiviisikon ulkopuolelle. Heikompaan suuntaan ajautuivat myös loistokultasiipi, haapaperhonen ja metsäpapurikko.

Edeltävää perhoskesää hallinneiden ohdakeperhosten määrä romahti nyt alle sadasosaan ja niitä nähtiin lähinnä yksittäin maan eteläosissa. Kesä oli muutenkin hiljainen etelämpää saapuville päiväperhosvaeltajille.

Päiväperhosseurantaa tekivät kaikkiaan 230 luonnonharrastajaa, jotka havainnoivat päiväperhosia läpi Suomen ennätyksellisen monesta seurantaruudusta. Tietoja kertyi yhteensä 103 lajista ja 246 000 päiväperhosesta. Eniten perhosia kirjattiin Etelä-Hämeestä ja lajeja Varsinais-Suomesta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut