Valtio antaa STX:lle 44 miljoonan joululahjan

Suomen valtio taipuu kaikkien aikojen suurimpaan innovaatiotukeen antaessaan rahoitusta telakkayhtiö STX Finlandille. Hallituksen talouspoliittinen valiokunta on päättänyt myöntää Sanctuary-alustilausten täyttämiseen 28,3 miljoonan euron innovaatiotuen. Tämän lisäksi valtio on tehnyt päätöksen TUI-risteilijän tukemisesta 16 miljoonan euron innovaatiotuella. Elinkenoministeriöstä kerrotaan, että yhteensä 44 miljoonan euron suorat tuet helpottavat risteilijäalusten vaatimaa rahoitustarvetta huomattavasti.

STX Finland oli pyytänyt valtiolta 50 miljoonaa euron lainarahaa taseensa paikkaamiseen. Tätä ei kuitenkaan myönnetty.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) edellyttää, että STX omistajineen tekee kaiken voitavansa suomalaisen risteilytuotannon jatkumiselle.

Torstaina ja perjantaina on keskusteltu runsaasti STX Finlandin omistavan korealaisen STX-konsernin heikoksi osoittautuneesta taloustilanteesta. Nyt konsernin singaporelaiselle tytäryhtiö STX OSV:lle on ilmaantunut ostaja. Italialainen julkisomisteinen Fincantieri on tehnyt kaupan telakkayhtiön osakekannan 50,75 prosentista. Kauppasumma on 453 miljoonaa euroa. Fincantieri on tehnyt tarjouksen myös yhtiön koko osakekannasta, josta se olisi valmis maksamaan 900 miljoonaa euroa.