Valtio ei suojele Iso-Hannun lamppuja, silti suojelutarve jäi leijumaan ilmaan

Pallo on takaisin kaupungin nurkassa. Suojelumerkintä ratkaistaan Vanhan Rauman asemakaavassa.

| Päivitetty

Iso-Hannun pääsalin neljä kookasta ja koristeellista seinävalaisinta oli jo menossa huutokauppaan myyntiin, kun keskustelu niiden suojelemisesta heräsi. Lamppujen on arveltu olevan Paavo Tynellin suunnittelemat.

Valtio ei ala suojelemaan raumalaista elokuvateatteri Iso-Hannua eikä sen valaisimia. Varsinais-Suomen ely-keskus on antanut päätöksen, jonka mukaan se ei määrää kiinteistöä tai sen sisätiloja suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla.

Sen sijaan ely katsoi, että rakennuksen ja sen sisätilojen selkeä ja kiistaton suojelun tarve on tullut ilmi.

Valtakunnallista arvoa ei kuitenkaan ole, joten suojelu voidaan tutkia vireillä olevan asemakaavan päivittämisen yhteydessä, totesi ely.

– He suosittelivat asemakaavassa tämän asian käsittelyä. Meidän tehtävämme seuraavaksi on keskustella asiasta. Varmasti seuraavassa kaavoitusjaostossa puhutaan, Rauman kaavoitusjohtaja Juha Eskolin sanoo.

Tuleeko vai ei?

Suojelukysymys liittyy elokuvateatterin arvolamppuihin, jotka olivat jo menossa huutokauppamyyntiin. Vanha Rauma Säätiö teki kuitenkin rakennussuojeluesityksen, jonka jälkeen ely määräsi kiinteistön vaarantamiskieltoon.

Elokuvateatteria koskeva vaarantamiskielto päättyy, kun elyn päätös tulee lainvoimaiseksi. Suojelukysymys ei silti poistu.

Paikallistasolle pudotettu suojeluasia käsitellään osana Vanhan Rauman asemakaavauudistusta. Laitetaanko siinä elokuvateatterille suojelumerkintä?

– Se on juuri se asia mistä keskustellaan eli tuleeko vai ei. Ehkä vähän ennenaikaista sanoa. Joka tapauksessa kun näin on suositeltu, se täytyy puhua läpi, Eskolin sanoo.

Luonnosta odoteltu jo

Esimerkiksi Museovirasto on katsonut, että suojelun tarve kohdistuu rakennukseen kokonaisuutena. Sisätiloissa säilyttämisen arvoista ovat valaisimet sekä esimerkiksi seinäpanelointi.

– Muilta viranomaisilta tuli viesti, että he suosittelevat suojeluasian käsittelyä asemakaavassa. Se taisi tulla kaikissa lausunnoissa, joten heidän näkemyksensä tiedetään, Eskolin toteaa.

Vanhan Rauman asemakaavamuutos on ollut vireillä jo pitkään ja sitä koskevaa luonnosta on odoteltu jo julki. Viivästyykö luonnos elokuvateatteria koskevien pohdintojen vuoksi?

– Toivottavasti tämä ei vaikuta aikatauluun ainakaan merkittävästi. Kyllä meidän täytyy nyt yrittää pusertaa sitä kaavaa mahdollisimman nopeasti valmiiksi.

Luonnoksen tavoiteaikatauluna on ollut julkistaa se ennen vuodenvaihdetta.

Laki velvoittaa korvaamaan

Elokuvateatteri Iso-Hannun toimitusjohtaja Riku Räsänen vakuuttaa, että Iso-Hannulla ei ole mitään suojelemista vastaan.

Hän toistaa kuitenkin aiemman vaateensa, että jonkun on maksettava lampuista jos ne suojellaan eikä niitä voida myydä.

Räsäsen mukaan ketään ei voi velvoittaa suojelemaan yksityistä omaisuutta ilman korvausvelvollisuutta vaan lakiin perustuva korvaus pitää maksaa.

– Toki toivon itsekin, että joku ne olisi suojellut ja maksanut. Yhteenvetona, jos joku haluaa suojella toisen omaisuutta, niin kassan kautta.

Rahalla saisi uudet istuimet

Iso-Hannulla itsellään ei ole Räsäsen mukaan varaa pitää arvokkaita valaisimia "koristeina" seinällä, kun samalla pitäisi uudistaa elokuvateatteria.

– Nyt tosiaan sitten voi kaupunki tai joku yksityinen lunastaa ne ja laittaa takaisin seinälle. Kun ei halukkaita löydy, niin myyntiin ja sitten sillä rahalla ostetaan Iso-Hannuun uudet penkit.

Räsänen on suunnitellut elokuvateatterin istuinten vaihtamista aiempaa suurempiin luksusmallisiin nojatuoli-istuimiin.

– Jokainen voi miettiä, haluaako ennemmin lamput vai istuimet.

Laajenee koko Vanhaan Raumaan

Kyse ei ole Räsäsen mukaan pelkistä lampuista. Jos ne halutaan suojella, suojella tarvitsee koko teatterin sisätila.

Teatterin sisätilaakin laajemmaksi asia leviää, sillä kyse on lopulta myös koko Vanhasta Raumasta.

Räsänen mukaan Iso-Hannun lamppuja ei voi verrata esimerkiksi Posellin valaisimiin, jotka ovat kunnallisessa omistuksessa.

– Yksityinen suojelu on eri asia, silloin on 100 prosentin korvausvelvollisuus. Kunnallisessa ei makseta korvauksia.

Räsänen on sitä mieltä, että vahingonkorvausta tulee saada myös siltä ajalta, kun lamppuja ei ole vaarantamiskiellon vuoksi voinut myydä. Samaan aikaan myöskään Iso-Hannua ei ole vaarantamiskiellon vuoksi remontoida, vaikka teatterit olivat kiinni koronan vuoksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut