Valtion joululahja turvaa hoitokalastuksen Pyhäjärvellä

Avustus tulee hyvään väliin, iloitsee Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Tero Forsman.

Pyhäjärven hyvä vedenlaatu edellyttää ainakin nykyisellään sitä, että ravinteita poistetaan riittävästi kalastamalla. Siihen ei taloudellisesti kannattava kalastus riitä, ja siksi valtion tuki on tarpeen.

Joulu tuli Pyhäjärvi-instituuttiin reilun viikon etuajassa – eikä yllätystä tuonut pukki, vaan eduskunnan valtiovarainvaliokunta niin sanottuine joululahjarahoineen.

Valiokunta kirjasi tiistaina nuijimaansa ja valtion ensi vuoden bujettia koskevaan mietintöönsä 100 000 euron avustuksen eteläiseen Satakuntaan.

– Päätöksellä turvataan keskeisesti Pyhäjärven suojelutyötä, iloitsee Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Tero Forsman.

Osa lajeista jäisi pyytämättä

Varsinais-Suomen ely-keskuksen koordinoima avustus kohdennetaan niin sanottuun hoitokalastukseen.

Käytännössä kyse on järviekosysteemin ravinteiden poistamisesta kalastamalla lajeja, joiden kaupallinen hyödyntäminen on vaikeaa tai mahdotonta.

– Nyt saatu hoitokalastuksen rahoitus antaa mahdollisuuden jatkaa myös muoden särkikalojen ja kiisken pyyntiä, joka jäisi toteuttamatta ilman ulkopuolista rahoitusta.

Nuottia ei kuitenkaan vedetä Pyhäjärvessä summamutikalla, vaan rahoitusta käytetään instituutissa myös hoitokalastuksen suunnitteluun ja vaikutusten selvittämiseen. Kalastoseurantojen lisäksi tehdään tiukkaa tutkimusta.

– Muuttuvassa ilmastossa tämän merkitys korostuu, kun järvien ravintoverkot ovat jatkuvien muutosten alla.

Takana vähintään kohtuullinen vuosi

Maa- ja metsätalouden, teollisuuden ja asutuksen täyttämä valuma-alue ja sen muutokset heijastuvat Pyhäjärven tilaan. Niin tekevät myös esimerkiksi ilmasto-olosuhteet, järveen ravinteina varastoitunut historia sekä kalastus.

Sinnikkäällä vesiensuojelutyöllä on saatu paljon aikaa, mutta järven tila on joka vuosi jossain määrin erilainen. Kuluva vuosi kuuluu Forsmanin mukaan kohtuullisiin.

– Avovesikaudella ei ollut suurempia vedenlaatuongelmia, hän sanoo.

Toisaalta syksy oli hyvin sateinen, mikä toi järveen paljon kuormitusta. Forsmanin mukaan tämä voi näkyä veden laadussa ensi vuonna.

Kalastukseen jää on vielä ohuehkoa

Veden laadun kannalta hyvää oli kuitenkin se, että särjen syyspyynti onnistui kohtalaisesti. Nyt on alkamassa seuraava "sesonki".

– Avustus tulee hyvään väliin, koska uusi talvinuottakausi häämöttää edessä, Forsman sanoo.

Vaikka järvi jäätyi aikaisin, on jääpeite vielä kalastuksen tarpeisiin ohut. Se johtuu suojaavasta lumipeitteestä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut