Valtuutettu määrättiin salista ulos, kunnanjohtajan valinta uusiksi

Pyhärannan kunnanjohtajan valintapäätös meni nurin menettelyvirheen vuoksi.

| Päivitetty

Pyhärannan kunnanjohtajan valintapäätös tapahtui virheellisessä järjestyksessä, joten Turun hallinto-oikeus on kumonnut päätöksen. Pyhärannan kunnanvaltuusto valitsi vuoden 2018 heinäkuussa Harri Hiitiön uudeksi kunnanjohtajaksi äänin 11–6.

Kokouksessa sattui oikeuden mukaan menettelyvirhe, kun valtuuston puheenjohtaja määräsi valtuutetun poistumaan kokouksesta.

Oikeus ei kuitenkaan kumonnut valtuuston päätöksen täytäntöönpanoa, joten Hiitiö voi jatkaa edelleen Pyhärannan vt. kunnanjohtajana.

Poisto on äärikeino

Valituksen teki valtuutettu Pauli Laivo (kesk.). Laivon mukaan Pyhärannan valtuuston puheenjohtaja Mervi Puonti (kok.) poisti hänet valtuuston kokouksesta ilman lakiin perustuvaa toimivaltaa.

Hallinto-oikeus oli samaa mieltä, että puheenjohtaja oli määrännyt Laivon poistumaan kokouksesta. Poistumista tai poistamista arvioitiin videotallenteelta sekä valtuuston tarkastetusta pöytäkirjasta.

Kuntalain mukaan valtuutetun poistaminen on äärimmäinen keino, joka on käytettävissä vain tilanteissa, joissa valtuutettu käytöksellään häiritsee kokouksen kulkua.

Oikeus katsoi, että Laivo ei ollut pysynyt puheessaan asiassa. Tällöin puheenjohtaja voi kuntalain mukaan kehottaa puhujaa palaamaan asiaan. Jos kehotusta ei noudateta, puheenjohtaja voi kieltää valtuutettua jatkamasta puhetta. Oikeuden mukaan tässä kohdassa puheenjohtaja oli kuitenkin määrännyt Laivon poistumaan.

Asian laadun ja tulkinnanvaraisuuden vuoksi oikeus ei pitänyt kohtuuttomana, että Laivo joutuu pitämään oikeudenkäyntikulut omana vahinkonaan.

Edessä uusi päätöksenteko

Pyhärannan kunnanhallitus saa ensi viikolla kokouksessaan tiedoksiannon oikeuden ratkaisusta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mauri Helmisen (kok.) mielestä tarkoituksena on korjata menettelyvirhe, ei vaihtaa valituksi tullutta henkilöä.

– Haetaan uutta laillista päätöstä, järkevämpi niin. Mielestäni Hiitiö pitää edelleen valita meidän kunnanjohtajaksemme, Helminen kommentoi.

Tavoitteena on Helmisen mukaan, että kunnanjohtaja valitaan laillisella menettelyllä kunnanvaltuuston seuraavassa kokouksessa 9. joulukuuta.

– Tehdään niin kuin laki sanoo eli ensin pitää lähettää tieto viimeksi hakeneille, että ovatko he vielä kiinnostuneita virasta. Jos ovat, heidät otetaan huomioon valinnassa, ja jos eivät ole, voidaan Hiitiö valita suoraan. Veikkaan, että paljon ei enää ole halukkaita, Helminen toteaa.

Pyhärannan kunnanjohtajan virkaa haki viime vuonna 10 hakijaa kahdella eri hakukierroksella. Heistä 2 peruutti hakemuksensa myöhemmin. Hiitiö tuli kisaan niin sanottuna mustana hevosena eli antoi suostumuksensa virkaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut