Vanha-Lahden kanavan rantatontit nousevat keskiöön ensi vuonna

Jo tänä vuonna nytkähtää eteenpäin Vanhan Rauman odotettu kaavauudistus.

Talviasussaan uinuvaa Salinkedonlahtea visioidaan tulevaisuuden asuinpaikaksi Raumalla. Omakotitontteja syntyisi kaivamalla lahdesta kanava mereltä mantereen suuntaan. Asia on tosin vasta selvityksessä kaavoituksen kautta.

Vanha-Lahden ja Vanhan Rauman alueet ovat keskeisimpiä maankäytön suunnittelun kohteita Raumalla ensi vuonna. Kärkikohde Vanhasta Raumasta on luvassa uutisia lähiaikoina. Kaavauudistus on edennyt luonnosvaiheeseen.

Kaavoitusjohtaja Juha Eskolinin mukaan luonnos esitellään julkisuudessa joulukuussa, mutta päivämäärää ei vielä ollut päätetty.

Luonnoksen julkistuksen myötä Vanhaa Raumaa koskevista suunnitelmista kuullaan lisää.

– Se on tulossa piakkoin, Eskolin sanoo.

Sanomalehti Länsi-Suomi raportoi tuoreeltaan uudistuksen sisällöstä julkistustilaisuuden jälkeen.

Kanava kärkeen

Muista kohteista kärjessä on ensi vuonna Vanha-Lahden alue ja sen kanavaratkaisu.

Kaupunginhallitus linjasi viime maanantaina, että sekä Vanha-Lahden osayleiskaavaa että Vanha-Lahden kanavan asemakaavaa pitää pyrkiä kiirehtimään.

Kanavan kaavoitus lisättiin ensi vuoden budjettikohteisiin, jotta se edistyisi. Kaupunginhallitus toivoi, että kanavan varren tontteja koskevasta asemakaavasta syntyisi luonnos jo ensi vuoden aikana.

– Kyllähän se kovalta aikataululta kuulostaa, mutta aina voi yrittää. Kanavaa on tutkittu monessa vaiheessa, että ihan telineistä ei tarvitse lähteä. Valmiudet asemakaavoittaa ovat paremmat kun ei aloiteta ihan nollista, Eskolin sanoo.

Muotona suorakaide

Kanava syntyisi Salinkedonlahtea kaivamalla Tuomonimentien ja Rokintien väliin. Kanavan varteen on alustavasti luonnosteltu jopa 70:ää rakennuspaikkaa.

Omakotitontit olisivat kooltaan tavanomaisen kokoisia eli noin 1 000–1 500 neliömetriä. Niiden muoto kuitenkin poikkeaisi totutusta, koska jokaiselle tontille tulisi oma ranta.

– Tontit eivät olisi enää neliöitä vaan enemmän suorakaiteita, Eskolin toteaa.

Alueen toteuttamiseen ei kaavoittaja ota kantaa. Suunnitelmat täsmentyvät kaavaprosessin aikana ja samalla selviää, ovatko ne toteuttamiskelpoisia.

Kaupoista jo aikaa

Osayleiskaavoituksessa oleva Vanha-Lahden alue on kanavaa laajempi. Se kattaa Eskolinin mukaan käytännössä kaikki ne alueet, jotka Rauman kaupunki aikanaan hankki Vanha-Lahti Oy:ltä. Kaupat solmittiin vuonna 2009.

Alueelta on jo asemakaavoitettu Vanha-Lahden kartanon pohjoispuolella sijaitseva Vanha-Lahden omakotialue, joka on parhaillaan rakentumassa.

Muita yleiskaavatason kohteita ovat keskustan pohjoisosan kaavamuutos sekä itäisten kyläalueiden kaavamuutos, joka koskisi Lapin itäisintä osaa.

Uusi koulu kiirellinen

Uotila nousee kaavoituslistalla yhdeksi kärkikohteista. Alueella on edelleen voimassa vanha maalaiskunnan aikainen rakennuskaava, joka on vanhentunut. Tavoitteena on Eskolin mukaan lähteä liikkeelle Uotilan länsipäästä.

Nummen alueen asemakaavauudistus keskustassa on edelleen vireillä, mutta se ei Eskolinin mukaan valitettavasti mahdu kohteiden kärkikymmenikköön ensi vuonna.

Kaupungin omistamista kohteista kiireellinen on Aronahde-Nanun alue. Aronahteen ja Nanun koulujen alueelle kaavoitetaan uutta suurkoulua. Työnimellä Nanu-Järvelä kulkeva alakoulu korvaisi Nanun ja Kourujärven koulut.

Ankkuripuistoon asuntoja

Toinen kiireellinen kohde keskustassa on Kanalinmutkan alue. Se kattaa Ankkuripuiston koulun, teatterin, teatterin toimistotalon eli niin sanotun Kivipään, pääkirjaston, Osmosen talon ja Sepän talon. Ne kaikki ovat samaa tonttia.

Kaavauudistus tarvitaan, jotta Ankkuripuiston koulu voidaan erottaa omaksi tontikseen ja myydä. Rakennus jää Karin kampuksen valmistumisen myötä pois musiikkiopiston käytöstä. Tarkasteluun tulee Eskolinin mukaan käyttötarkoituksen muutos asuinrakennukseksi tai asuin-liikerakennukseksi.

Teollisuuden puolella keskeisenä on satamassa Järviluodon alue. Se on yleiskaavassa satama-aluetta, mutta muutoin asemakaavoittamaton.

Maankäyttöön liittyy myös tieyhteys, joka rakennettaisiin Sampaanalasta paperitehtaan mittaportin seudulta metsäteollisuuden alueen lävitse Järviluotoon.

HIA-työssä on tauko

Rauman uutta kauppakeskusta koskeva HIA-raportti (Heritage Impact Assessment) on odotusvaiheessa. Maailmanperintövaikutuksista laadittu alkuperäinen HIA-raportti reputti Unescon syynissä viime vuonna.

Rauma tilasi uuden arviointityön, koska Unesco vaati useita täydennyksiä alkuperäiseen raporttiin. Arviointi olisi muun muassa pitänyt ulottaa koko Kanalin länsirannan asemakaavaan eikä vain kauppakeskukseen.

Raportin laatijoille on Juha Eskolinin mukaan kuitenkin nyt ilmoitettu, että työssä voi pitää taukoa, kunnes alueen muuttuneet suunnitelmat ovat varmistuneet.

Kauppakeskus ei nykykaavailujen mukaan tule toteutumaan täydellä rakennusoikeudella. Toisaalta uutena mukaan kuvioon on tullut linja-autoaseman paikka.

Alun perin matkakeskus piti rakentaa kauppakeskuksen takaosaan, nyt paikaksi suunnitellaan niin sanottua Hesburgerin risteystä Nortamonkadun ja Tehtaankadun kulmassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut