Vanha luokkakuva somessa ihastuttaa ja vihastuttaa – "Pitäisi oppia tunnistamaan, mikä on soveliasta ja mikä ei"

Vanhoja luokkakuvia julkaistaan Facebookin kotiseuturyhmissä kymmeniä viikoittain. Monet suhtautuvat siihen ilolla, mutta jotkut eivät halua omaa kuvaansa näkyville. Kuva: LS-arkisto / Kuvankäsittely: Heli Lehtonen

Sosiaalisen median mukanaan tuomat uudenlaiset ongelmatilanteet vaativat uudenlaisia pelisääntöjä.

Yksi esimerkki tällaisesta tilanteesta tuli esille viime viikolla vanhojen Rauma-aiheisten valokuvien jakamiseen tarkoitetussa Rauma ennen ja nyt -Facebook-ryhmässä.

Ryhmä on tarkoitettu ensisijaisesti raumalaisia rakennuksia ja paikkoja esittävien valokuvien julkaisemiseen. Viime aikoina ryhmään on kuitenkin lisätty paljon vanhoja luokkakuvia. Niistä sai alkunsa myös vilkas väittely ryhmän pelisäännöistä.

Keskustelu käynnistyi yhden jäsenen pohdinnasta: onko kymmenien vuosien takaisten koulukuvien julkaiseminen somessa yksityisyyden suojan näkökulmasta oikein? Päivityksessä huomautettiin, että on ihmisiä, jotka eivät halua omaa kuvaansa julkisesti esille mihinkään.

Räväkäksi yltyneessä, sittemmin poistetussa keskustelussa kommentteja lenteli puolesta ja vastaan. Monelle tuotti vaikeuksia ymmärtää, miksi joku voisi olla niin huolissaan oman kuvansa näkyvillä olosta. Toisaalta esiin nousi yksilön oikeus saada päättää oman kuvansa julkisuudesta.

Myös laillisia näkökohtia yritettiin kommenteissa etsiä. Ongelmaksi osoittautui kuitenkin se, että mikään yksittäinen lainkohta ei näytä selkeästi pureutuvan juuri tämänkaltaiseen ongelmaan.

Ilmiö ei ole sosiaalisen median aikakaudella uusi.

– Luulen, että tässä on tyypillinen tilanne, joka uusien teknologioiden myötä usein syntyy. Kun kyseessä on uudenlainen sosiaalisen median ongelma, lainsäädännössä ei ole vielä selkeitä pykäliä, joilla siihen voisi puuttua, toteaa sometutkija Janne Matikainen. Matikainen on viestinnän dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Näyttää siltä, että koska selkeää lainsäädäntöä ei ole, ollaan käyttäjien maalaisjärjen varassa. Matikainen puhuu mediataidoista, joita somen käyttö ihmiseltä edellyttää.

– Kun ollaan uudessa mediaympäristössä, niin pitäisi oppia tunnistamaan, mikä on soveliasta ja mikä ei.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan maanantain Länsi-Suomesta. Jutussa muun muassa Rauma ennen ja nyt -ryhmän ylläpitäjän Pekka Nurmen haastattelu ja Janne Matikaisen pohdintaa siitä, miten ihmisten mediataitoja voitaisiin parantaa.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.