Vanha Rauma on Vuoden kaupunginosa: "Kestävyyden elävä ilmentymä ja huikea rakennusperintökohde, jota vaalitaan ylpeydellä"

Kotiseutuliiton valinnassa painotetaan, että Vanha Rauma ei ole vain historiallinen turistikohde, vaan elävä kaupunginosa, jossa esimerkiksi taide ja kulttuuri kukoistavat.
Kotiseutuliiton valinnassa painotetaan, että Vanha Rauma ei ole vain historiallinen turistikohde, vaan elävä kaupunginosa, jossa esimerkiksi taide ja kulttuuri kukoistavat. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Vanha Rauma on Vuoden kaupunginosa 2022. Vuosittaisen valinnan teki Suomen Kotiseutuliitto.

– Vanha Rauma on kestävyyden elävä ilmentymä ja huikea rakennusperintökohde, jota vaalitaan ylpeydellä, perusteluissa todetaan.

Unescon maailmanperintökohteeksikin valitun puukaupunginosan vahvuuksiksi mainitaan myös se, että kyseessä on elävä kaupunkikeskusta, ei vain asuinalue tai historiallinen matkailukohde.

Sen sijaan Vanha Rauma on raadin sanoin "urbaani sanan syvimmässä merkityksessä".

– Se on Rauman kaupungin keskus ja vahvin identiteettitekijä.

Teemana kestävä kehitys

Vuoden kaupunginosa-valinnan yksi teema oli tänä vuonna kestävä kehitys, mistä Vanha Rauma saa myös kehuja. Tämä koskee erityisesti rakennushistoriaa.

– Kestävän kehityksen ideaa on edistetty kaupunginosassa jo vuosikymmenet, siitä lähtien kun alueen suojelusta päätettiin. Historiaa, perinteitä ja kestävyyttä kunnioitetaan ja vanhoista rakennuksista on pidetty upeasti huolta, liitto toteaa.

Myös Rauman korjausneuvoja ja rakennusmateriaalipankki mainitaan erikseen.

Erityisen huomionarvoiseksi mainitaan hiljainen äänimaisema. Sen on liiton mukaan mahdollistanut alueen hyvä liikennesuunnittelu.

Vanha Rauma sai erityismaininnan myös äänimaisemastaan. Se on Kotiseutuliiton mukaan muun muassa liikennesuunnittelun ansiota.
Vanha Rauma sai erityismaininnan myös äänimaisemastaan. Se on Kotiseutuliiton mukaan muun muassa liikennesuunnittelun ansiota. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

"Taide ja kulttuuri kukoistavat"

Kestävä kehitys koskee kuitenkin myös muuta toimintaa Vanhassa Raumassa. Kotiseutuliiton mukaan kaupunginosan hoitamiseen, yhteistoimintaan ja eläviin elinkeinoihin ovat sitoutuneet kaikki alueen toimijat.

– Pihoilla viljellään puutarhakasveja suojaisissa olosuhteissa. Asukkailla on halu huolehtia kaupunginosastaan. He ovat aktiivisia ja puhaltavat yhteen hiileen, valintaperusteissa todetaan.

– Vanhoissa rakennuksissa toimivat palvelut ovat tätä päivää ja kaupunginosa on avoin myös ulkopuolisille. Taide ja kulttuuri kukoistavat.

Kunnianosoitus paikallistoimijoille

Kilpailuun sai tehdä ehdotuksia kuka tahansa, ja liiton mukaan raumalaiset osoittivat tänä vuonna "erityistä aktiivisuutta". Vanhan Rauman valinnasta tuli kymmenen vakuuttavaksi todettua ehdotusta.

Ehdottajien joukossa olivat muun muassa museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari sekä RaumaArsin toiminnanjohtaja Hannele Kolsio.

Kotiseutuliitto korostaa Vuoden kaupunginosa -palkinnolla kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa.

– Vuoden kaupunginosa -arvonimi on kunnianosoitus Vanhan Rauman elävänä pitäville tahoille, Kupari vahvistaa Kotiseutuliiton tiedotteessa.

– Palkinto on arvostus sille, että me asukkaat korjaamme talomme perinteitä kunnioittaen, pidämme huolen visuaalisesti rikkaasta ja kauniista kotipaikastamme, josta huokuu lämpö ja välittäminen ympäristöstä sekä muista ihmisistä, Kolsio sanoo.

Tunnustus luovutetaan kesällä Vanhan Rauman maailmanperinnön 30-vuotisjuhlassa.