Vanhan Rauman ja Sammallahdenmäen hoitoon voi nyt hakea avustusta

Museoviraston maailmanperintökohteiden hoitoavustukset jaetaan, jos eduskunta hyväksyy ensi vuoden talousarvioesityksen.

Vanhan Rauman, Sammallahdenmäen ja Suomen muiden maailmanperintökohteiden hoitoon voi jälleen hakea avustusta Museovirastolta. Avustushaku on avattu ja se jatkuu marraskuun loppuun.

Avustuksia voivat hakea maailmanperintökohteissa sijaitsevien rakennusten ja rakennelmien omistajat, Myöntämisperusteiden kärjessä ovat toimenpiteet, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksen arvoisena.

Käytännössä avustusta voi saada esimerkiksi hirsirakennusten korjaukseen.

Avustuksen saannin ehtona on kestävien, perinteisten ja käsityövaltaisten menetelmien pohjalta laadittu korjaussuunnitelma. Tämä koskee niin rakennus-, restaurointi- kuin korjaustapojakin. Lisäksi hankkeen tulee työllistää restauroinnin ja rakennuskonservoinnin ammattilaisia. Myös itse suunnitelman tekoon voi hakea avustusta.

Edellisellä kierroksella avustuksia myönnettiin 25 hankkeeseen yhteensä 238 000 euroa. Avustusprosentti oli keskimäärin 33% hankkeen kustannusarviosta.

Avustuksia voi hakea Museoviraston sivuilla. Avustukset tulevat jakoon, mikäli eduskunta hyväksyy vuoden 2022 talousarvioesityksen.

Unescon maailmanperintöluetteloon hyväksyttyjä kulttuuriperintökohteita on Suomessa seitsemän.

Kulttuurikohteita ovat Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki sekä Struven ketju. Ainoa luontokohde on Merenkurkun saaristo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut