Vanhan Rauman kodeista tekeillä kirja: hanke kaipaa nyt tukijoita

Puutaloalueelta puuttuu tietokirja, joka opastaisi vanhojen rakennusten sisätilojen korjaamiseen.

Vanhasta Raumasta on ilmestynyt paljon teoksia, mutta ei opasta, joka kertoisi miten vanhan rakennuksen interiööriä korjataan, jotta sen luonne ja historiallinen arvo säilyy.

Tämän problematiikan edessä olivat Vanhasta Raumasta viisi vuotta sitten talon ostaneet kuvanveistäjä Helena Hietanen ja kuvataiteilija Jaakko Niemelä. Rakennuskokonaisuuteen kuuluva pihatalo täyttää tänä vuonna 200 vuotta.

Talon sisätiloja remontoimaan ryhtynyt pariskunta koki itsensä ummikoiksi ja kaipasi käytännönläheistä opasta, josta olisi saanut tietoa muun muassa oikeaoppisista pintamateriaaleista.

– Alan teoksia löytyi jonkun verran, mutta ne olivat lähinnä Ruotsista, Hietanen sanoo.

Oman talon pintaremontista jäi Hietasen mieleen kytemään idea kirjasta, joka antaisi neuvoja vanhan rakennuksen sisätilojen remontoijille ja esittelisi tehtyjä ratkaisuja.

Hankkeessa harppaus

Nyt kolmisen vuotta vireillä ollut kirjahanke on konkretisoitunut, ja työnimellä Koteja Vanhassa Raumassa -teokselle on saatu kustantaja, Otavan Moreeni.

Edellytyksenä on kuitenkin 10 000 euron omavastuu, jonka Vanha Rauma Yhdistyksen alla itsenäisenä toimiva kirjatyöryhmä aikoo kerätä teoksen ennakkomyynnillä. Tällä hetkellä ennakkovarauksia on neljäsosa kokonaissummasta.

Kustannussopimuksen toteutuminen edellyttää 500 kappaleen myymistä ennakkoon.

Tiedolle tarvetta

Teoksen pääartikkelista vastaa korjausrakentamisen parissa työskentelevä arkkitehti Hanna Elo, joka on jo Museoviraston apurahan turvin kirjoittanut oman osuutensa.

Myös hän korostaa, että tuleva teos on tietokirja, joka antaa vanhan talon omistajalle konkreettisia neuvoja, joissa huomioidaan kaikki rakennuksen sisäosat ala- ja yläpohjasta seinärakenteisiin sekä sisätilojen pintamateriaalit ja värimaailma.

Tulevan teoksen on tarkoitus olla yleispätevä teos kaikille vanhan kiinteistöjen omistajille asuinpaikkakunnasta riippumatta.Elokin myöntää, että tietokirjalle on olemassa tarve.

– Rakennussuojelu ulottuu rakennuksen ulkokuoreen, jota myös kontrolloidaan. Sen sijaan interiöörien visuaaliselle ilmeelle asukkaat saavat tehdä mitä haluavat. Tietokirjalla haluamme tuoda vaihtoehdon, antaa neuvoja sisätilojen restaurointiin niin, että rakennuksen historiallinen arvo säilyy myös seinien sisäpuolella.

Artikkelissaan hän valottaa muun muassa sitä, mitä kannattaa säästää, mitä voi purkaa ja miten historialliset kerrokset jätetään näkyviin mahdollisimman pienin muutoksin.

Teksti painottaa rakennuksen historiaan ja aikakauden kulttuurihistoriaan perehtymistä ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Useita esimerkkikoteja

Kirjatyöryhmä korostaa myös Vanhan Rauman puutalojen interiöörien dokumentoinnin tärkeyttä. Tulevassa teoksessa onkin tarkoitus esitellä muutamia koteja, jossa sisätilat on kunnostettu tai ennallistettu vanhaa kunnioittaen. Kuvituksesta vastaa valokuvaaja Katja Hagelstam, ja talot esittelee kirjassa toimittaja Marja Hakola.

Tietoa on Hietasen mukaan tärkeä tuottaa tuleville sukupolville, sillä monissa Vanhan Rauman taloissa on edessä omistajanvaihdos.

– Rakennukset 1970–80 -luvuilla hankkineet alkavat olla jo iäkkäitä. Mitä tapahtuu sitten kun uusi sukupolvi muuttaa alueelle, millainen heidän arvomaailmansa on?

Teoksen kirjoittajakuntaan kuuluvat myös arkkitehdit Markus Bernoulli, Jukka Koivula ja Timo Tuomola sekä maailmanperintökoordinaattori Jussi Telaranta.

Kirjahankkeella on Instagram-tili nimellä Koteja Vanhassa Raumassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut