Vanhan Rauman mittauksilla pitkä perinne – "Raumalla arkkitehtiopiskelijat ovat mitanneet jo yli sata vuotta sitten"

Arkkitehtiopiskelijat luottavat mittauksissaan perinteisiin menetelmiin.

Tampereen yliopiston toisen vuoden arkkitehtiopiskelijat Miika Meskanen ja Veera Jurkka mittasivat Vanhan Rauman rakennuksia perinteisin menetelmin.

Toisen vuoden arkkitehtiopiskelijat Veera Jurkka ja Miika Meskanen kävelevät Vanhassa Raumassa päällään mustat haalarit ja käsissään mittanauhat.

He naurahtavat, että näky voisi olla monille erikoinen, mutta alueen asukkaat ovat tottuneet jo Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden vierailuihin.

– Tämä on ollut hyvin antoisa leiri, on ollut mielenkiintoista mittailla Vanhan Rauman rakennuksia, Jurkka ja Meskanen kertovat.

Rakennukset mitataan erilaisia mittausvälineitä, kuten vesivaakaa käyttäen. Tarkka piirustus laaditaan musteella käsin piirtäen. Mittauspiirustuksen laatiminen opettaa mittaustekniikkaa, rakennuksen suhteita ja rakenteita sekä kehittää piirustustekniikkaa. Valmiit mittauspiirustukset arkistoidaan ja niitä voidaan hyödyntää suunnittelussa ja rakennustutkimuksessa.

– Mittauksiin ja piirtämiseen olisi nykyisin monia teknisiä laitteita, mutta on todella tärkeää oppia mittaamisen tekniikat perinteisiä välineitä käyttäen, Meskanen sanoo.

Kaikki kohteet ovat lähellä

Tampereen arkkitehtiosasto on järjestänyt mittausleirejä Vanhassa Raumassa yhtäjaksoisesti lähes kymmenen vuoden ajan. Parina edellisenä vuotena Vanhan Rauman mittausleiri on jäänyt pitämättä koronan takia.

Kurssin johtaja on arkkitehtuurin historian professori Olli-Paavo Koponen ja kurssille osallistuu 43 arkkitehtiopiskelijaa.

– Kurssi on hyvin perinteinen, varmaan arkkitehtiopintojen pisin traditio. Tämä alkoi Otaniemessä jo 118 vuotta sitten. Raumalla arkkitehtiopiskelijat ovat mitanneet jo yli sata vuotta sitten, meidänkin mittausleirientraditio on kestänyt kymmenkunta vuotta.

– Tämä on täydellinen paikka. Tukikohtamme on korjausrakennuskeskus Tammelassa, ja kaikki mittauskohteet ovat tässä lähellä. Monessa paikassa ei löydy 43 opiskelijalle mittauskohteita, mutta täällä olemme kymmenessä vuodessa mitanneet vain kolmanneksen, Koponen sanoo.

Rauman kaupungin kaavoitusarkkitehti Mervi Tammi näkee tärkeänä, että uudet arkkitehdit ovat oppineet tuntemaan Vanhaa Raumaa ja ammentamaan oppeja sekä ideoita omaan ammatilliseen toimintaan.

– Valmistuneet mittauspiirustukset ovat tärkeä osa Vanhan Rauman dokumentointia, Tammi toteaa.

Tämän vuoden viikon mittainen mittausleiri on toistaiseksi viimeinen Raumalla, sillä leiri järjestetään kahtena seuraavana vuonna Mänttä-Vilppulassa.

– Raumalaiset asukkaat ovat olleet innoissaan tässä, monesti he tulevat kyselemään, että milloin tulette meille mittaamaan.

– Varmasti parin vuoden päästä palaamme taas Raumalle takaisin kolkuttelemaan ovia, Koponen naurahtaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut