Vanhan vesilaitoksen suojelu ja purku yhä vaihtoehtoja keskenään

Rauman vanhan vesilaitoksen kolmekerroksinen osa on ehdolla suojeltavaksi. Ilman suojelua rakennuksen voisi purkaa.

Vanhan vesilaitoksen purkaminen tai säästäminen ovat edelleen molemmat kuvioissa mukana Rauman vesilaitoksen tulevaisuuden suunnitelmissa.

Asia nousee esiin vesilaitoksen alueelle laadituissa kahdessa vaihtoehtoisessa kaavaluonnoksessa. Suojelukysymys ratkotaan kaavatyön yhteydessä.

Kaavaluonnoksista ensimmäisessä vanhan vesilaitosrakennuksen korkeimmalle, kolmekerroksiselle osalle annetaan suojelumerkintä.

Toisessa kaavaluonnoksessa suojelumerkintää ei ole. Ilman suojelua rakennuksen voisi purkaa.

Edustaa klassismia

Vanhan vesilaitoksen rakennuksella on rakennusinventoinnin mukaan kaupunkikuvallista ja historiallista arvoa. Sen todetaan edustavan tyyliltään 1920-luvun klassismia. Rakennus on vuodelta 1934.

Vesilaitoksen asemakaavauudistus tähtää uuden vesilaitoksen rakentamiseen tai nykyisen vesilaitoksen remontointiin.

Kahdessa eri kaavavaihtoehdossa koko alue osoitetaan yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi.

Vesilaitoksen tontin läpi kulkeva epävirallinen polku Äyhöjärveä kiertävälle polulle on säilytetty ja merkitty mukaan kaavaluonnoksiin ohjeellisena polkuna.

Säilymiselle hinta

Asemakaavan toteuttaminen voidaan aloittaa sen saatua lainvoiman. Kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto on päättänyt, että molemmat kaavaluonnokset asetetaan nähtäville.

Vanhan vesilaitoksen korjaamisesta on myös laadittu arvio asemakaavamuutoksen yhteydessä. Sen perusteella rakennuksen säilymiseksi vaadittavat korjaukset maksaisivat arviolta noin 170 000 euroa.

Jos säilymisen edellyttävien korjausten lisäksi tehtäisiin laajempi peruskorjaus, maksaisi se arviolta noin 440 000 euroa.

Rauman vesilaitoksen tontilla on nykyisin viisi rakennusta: vesilaitos, vesilaitoksen toimistorakennus, vesilaitoksen uusi autotalli, vanha vesilaitos ja vanha talli.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut