Vanhat kärhämät esiin Rauman seurakunnassa – demariryhmän aloite vaatii erillistä valvontaelintä, kirkkoherra kiistää ryhmän esittämän väitteen

Demariryhmän aloite nostaa esiin seurakunnan taannoiset vaikeat ajat. Kirkkoherra Henry Liivola on antanut ryhmälle kirjallisen vastauksen.

Rauman seurakunnan taannoiset vaikeat ajat nousevat uudelleen tapetille joulukuun kirkkovaltuustossa jätetyn aloitteen myötä.

Aloite käsittelee erillisen valvonta- ja tarkastuselimen perustamista Rauman seurakuntaan. Aloitteen on jättänyt Sosiaalidemokraatit kotikirkon parhaaksi -valtuustoryhmä. Kirkkoneuvoston käsiteltäväksi tulee vastauksen antaminen aloitteeseen.

Sd-ryhmän aloitteessa ollaan sitä mieltä, ettei seurakunnan sisäinen ja ulkoinen valvonta toimi omavalvontana. Esimerkiksi otetaan taannoiset epäedulliset kopiokonesopimukset sekä salakuuntelutapaus vuosilta 2014 ja 2013.

Ryhmän ehdotuksena on, että vakinainen valvontaelin koottaisiin kirkkovaltuuston jäsenistä, ja sen tehtävänä olisi valvoa seurakunnan toimintaa ja taloutta.

Kieltoväite kiistetty

Aloitteessa epäillään myös nykyistä kirkkoherraa Henry Liivolaa työntekijöiden ja luottamushenkilöiden välien rikkomisesta.

Syynä on väite, jonka mukaan seurakunnan työntekijöiltä olisi kielletty kanssakäyminen kirkkovaltuutettujen kanssa.

Tämän kirkkoherra kiistää suoranaisena vääränä väitteenä vastauksessaan, jonka hän on valmistellut kirkkoneuvostolle koskien sd-ryhmän aloitetta. Vain valmisteilla olevista asioista on kirkkoherran mukaan pyydetty, että työntekijät pitäytyvät virkatien käytössä.

Kirkkoherra ei myöskään pidä perusteltuna uuden toimielimen perustamista seurakuntaan. Liivola esittää tosin, että seurakuntaan tulisi valmistella sisäisen valvonnan ohje mahdollisimman pian.

Entiset ajat esiin

Aloitteeseen laaditussa vastauksessa kerrataan laajasti seurakunnan vaikeita käänteitä. Huono työilmapiiri ja sisäiset ristiriidat tulivat esille piispantarkastuksessa vuonna 2014.

Myönteinen käänne saatiin Liivolan mukaan aikaan jo vuonna 2016 muun muassa työterveyslaitoksen konsultaation ja silloisen vt. kirkkoherran työyhteisön tervehdyttämisen avulla.

Mainituksi tulee myös tilanteen seestyminen ex-kirkkoherran irtisanoutumisen vuoksi. Kyse on nykyisestä kirkkovaltuutettu Seppo Sattilaisesta, joka on yksi kirkkovaltuuston sd-ryhmän jäsenistä.

– Ongelmavuosina tapahtuneet väärinkäytökset ja ylilyönnit jäävät silloisten johtavien työntekijöiden vastuulle. Osa asioista on kyetty selvittämään, osaa tuskin kyetään koskaan. On kuitenkin tärkeä nähdä, että vaikka entiset johtavat työntekijät olisivat epäonnistuneet tehtävissään, se ei merkitse, että nykyiset toimisivat samoin, kirkkoherra Liivola kirjoittaa.

– Vetoamista entisten aikana esiintyneisiin ongelmiin ei voi millään tavoin pitää pätevänä perusteena erityisen valvonta- ja tarkastuselimen perustamiselle Rauman seurakuntaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut