Vanhat kuvat kävivät kaupunkivierailulla

Sanomalehti Länsi-Suomi juhlistaa tänä vuonna 110-vuotista historiaansa monin tavoin. Päivitämme esimerkiksi Instagramiin joka päivä yhden arkistokuvan. Tähän mennessä julkaistuja kuvia voi selata kootusti LS110-sivulla.

Digitoimittajamme Maija Männistö päätti yhdistää menneen ja nykyisen, joten hän printtasi mukaansa vanhoja arkistokuvia ja lähti katsomaan, mikä vanhoilla kuvauspaikoilla on muuttunut - vai onko mikään.

Vuonna 1983 Matkahuollon seinällä tikitti perinteinen mustavalkoinen seinäkello. Vastaava kello näyttää aikaa seinällä nykyäänkin.

Matkahuollon tunnelma on tänä päivänäkin yhtä odottava ja rauhaisa kuin vanhasta mustavalkoisesta kuvasta voi aistia. Kuvan taakse piiloon jäi nykyisellään penkki, jossa kaksi nuorta miestä kenties odottivat omaa kyytiä, kenties kauempaa matkannutta ystäväänsä.

Vuonna 1990 Pitsiviikolla riitti ihmisiä. Se perinne ei ole kaikonnut minnekään.

Tämän kuvan paikantamisessa oli aluksi pieniä haasteita, kun mattoliikkeen kylttien perässä suuntasin Mattorauman nurkille Kauppakadulle. Yhdessä liikkeen myyjän kanssa vietetyn pähkäilytuokion jälkeen uusi suunta otettiin tuonnemmas Kuninkaankadulle. Arkistokuvassa näkyvän mattoliikkeen tiloissa toimii nykyään lemmikkitalo Taikatassu.

Kielletyn ajosuunnan merkki on edelleen samalla paikalla ohjeistamassa yksisuuntaisen kadun ajokulttuurista.

Pitsiviikko on perinteisesti ollut tapahtumia täynnä - tässä tyylinäyte vuodelta 1990.

Vanhan kuvan torimiljöössä katse kiinnittyy lavarakennelmaan, jossa jalkaa nostetaan korkealle. Tuolla lavalla on aikoinaan palkittu niin Pitsimissejä kuin Pitsiprinsessoitakin. Nykyisin tapahtumaestradina toimiva torin mobiililava sijaitsee keskemmällä toria, ja Pitsimissin kruunajaiset on siirretty Savilanpuistoon.

Silmiin pistää myös torikatosten puuttuminen vanhasta kuvasta. Torikatokset vihittiin käyttöön aivan vuoden 2007 lopulla.

Valtakulman talona tunnetun rakennuksen ympärys on vuoden 1984 jälkeen mullistunut liikenneympyrällä.

Valtakulman nurkilla arkistokuvassa ja nykymiljöössä on tapahtunut ainakin yksi iso muutos - liikennettä ohjaa nykyisellään kiertoliittymä. Alakerran lasi-ikkunoissa puolestaan kiertää Deniss kebabin teippauksia ja katonreunassa komeilee Valtakulma-teksti.

Katsojien takalistoja hyväilee nykyään menneitä vuosia pehmoisemmat penkit.

Menneiden vuosien Pitsiturnauskatsomo ja tiistaipäivän tyhjyyttään ammottava halli ovat kuin yö ja päivä. Muutoksia on tapahtunut myös penkeissä. Niiden uusimisen myötä penkit ovat muuttuneet pehmoisempaan ja taitettavampaan malliin.

Voit jatkaa vanhojen kuvien selailua LS110 sivulla.

Onko sinulla vanhoja kuvia Rauman kaupunkimiljööstä? Lähetä se meille sähköpostilla osoitteeseen toimitus@marvamedia.fi tai käytä verkkosivujen uutisvinkkilomaketta.